Vi trenger planer for krisehåndtering og vi må øve på krisesituasjoner i tråd med planene. Alle aktører innen beredskap på lokalt nivå har ansvar for både å planlegge og øve.
I tillegg til å øve egen kriseorganisasjon, vil kriseledelsen også være en pådriver for samarbeid og øvelser som involverer andre fagetater, eller våre nabokommuner både på norsk og svensk side.
Beredskap er en viktig del av samfunnsplanleggingen
En annen viktig oppgave for kommunen er at vi i samfunnsplanleggingen tar beredskapshensyn, og at kommunens planverk ivaretar dette på en best mulig måte..
Du er også en del av Norges beredskap
Hvis strømmen blir borte eller du blir isolert av været, bør du være rustet til å klare deg selv noen dager. Myndighetene ber oss derfor vurdere risiko og sårbarhet i eget hjem. Du bør tenke gjennom hva som kan skje, hvilke konsekvenser det kan få, og hvordan nettopp din familie kan håndtere det. Finn gjerne også ut hvem som kan trenge din hjelp og hvordan du kan bidra. De grunnleggende behovene de tre første døgnene av en krise er varme, mat, drikke, legemidler, hygiene og tilgang til informasjon. Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv i noen dager, så det er ofte ikke så mye som skal til for å komme helt i mål. Her får du gode ideer til hva som bør være på plass i ditt eget beredskapslager.
Men det er ikke all beredskaps kommunen er ansvarlig for.
Dersom du er ute for et uhell, ulykke, sykdom, brann eller en annen kritisk hendelse hvor du trenger hjelp, må du ringe våre nødnummer:
110 Brann
112 Politi
113 AMK (Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral som gir helsehjelp)
Hvis man ikke husker alle disse numrene så er det nok å ringe bare ett nummer. Uansett vil da den alarmsentralen som mottar meldingen kople opp den alarmsentralen som kan gi den beste hjelpen ut i fra hvilken hendelse det er.
Beredskapskoordinator i Engerdal er Geir Rekve