Statsforvalteren på besøk i Engerdal

Mandag 15. januar hadde vi besøk fra statsforvalter Knut Storberget og noen av hans medarbeidere.

Bildekarusell nederst i artikkelen.

Engerdal kommune hadde laget opp til et rikholdig, men stramt program for besøket.  Men som Statsforvalter Knut så klokt sa:  Vi får ikke løst saker her og nå, men vi danner møtepunkter og vi skal ha en åpen dør og vi skal samarbeide.

Vi møtte opp på Engerdal mottak på Drevsjø i ganske så mange kuldegrader (sånn rundt 27-28 minus) men vart ønsket varmt velkommen av mottaksleder Ralf Edstrøm som orienterte litt om mottaket og så fikk vi komme inn i leiligheten til noen av beboerne for å se hvordan vi i Engerdal ønsker våre flyktninger velkommen. Og en liten titt på det nyoppussede administrasjonsbygget.

Så gikk turen videre til Flyvo (flyktningetjenesten og voksenopplæringen) sine lokaler sentralt på Drevsjø.  Her var fokuset på beboerne.  Vi fikk høre hvordan Maria fra Venezuela og Vadym fra Ukrania delte sine erfaringer med det å være flyktning i Norge og komme til mottak.  De har blitt utrolige gode på å snakke norsk og var veldig fornøyd med hvordan de blir tatt imot, fin plass og bo og også at det blir lagt vekt på at dagene har innhold.   På spørsmål om hva som skal til for å kunne fungere i Norge så svarte begge; opplæring i norsk og praktisering av språket.   Det ble ellers snakket litt om utfordringene rundt det med å drive mottak og her kan vi nevne to viktige punkt

  • Rammevilkår fra UDI
  • Kommunikasjon – det er veldig dårlig med rutetilbud i Engerdal

Som et lite kulturinnslag i programmet sang og spilte Ahmud fra Tyrkia for oss.  Beboerne hadde også litt enkel servering med rundstykker og hjemmelagd kaker:)

 

Så gikk turen videre til Østlandske motorservice på Drevsjø.  Her ble vi møtt med tente bålpanner som var veldig godt i kulden.  Det startet med orientering fra daglig leder Ståle Sømåen. Han informerte om bedriften og hvordan det etter hvert har utviklet seg i forhold til snøscooterleden som er åpnet. 

Som nestleder i Styret for Fæmund II fortsatte Ståle og orientere om Fæmund II og utfordringer framover. Blant annet må motoren byttes. Fæmund II ble sjøsatt i 1905 og sist gang motoren ble byttet var i 1960.  Og det er ønskelig med anløp helt ned til Femundsenden.

 

 Det ble kaldt og være ute så vi trakk inn til lunsj hvor det ble servert grillpølser og burgere. 

 

Ståle fortsatte inne og orienterte om Engerdal Snøscooterforening og deres arbeid.  Pr nå har vi ca 230 km tråkkede ledspor. Med siste utvidelse er det også to overganger til Sverige sine leder.  Det har vært et veldig positivt arbeid.  Ved sesongslutt er det alltid oppsummeringsmøte mellom kommunen, snøscooterforeningen, SNO og fjellstyret som er veldig positivt for alle parter.  Det er sjelden noen bryter forskriften som er utarbeidet for snøscooterleden, og er det noen som gjør det finnes det et apparat i snøscooterforeningen som kjapt løser utfordringene.  Det er også et godt samarbeid med Svahken Sijte. 

Kommunedirektør informerte kort og presist om kommuneøkonomien, hva økte strømutgifter, utbygging EHOS, vi må utbedre vann og avløpsnettet, utfordringer med kvalifiserte medarbeidere spesielt innen helse som medfører store utgifter til overtid og vikarbyråer.

 

Ungdomsrådet med ungdomsrådsleder Ingvild Søndmør og ungdomsrepresentant Linda Nathalie Foss snakket om hvordan ungdomsrådet arbeider og hva de tenker fremover. Spesielt nevnte de fritidsaktiviteter som ungdomshuset, UKM og ikke minst det dårlige transporttilbudet i Engerdal

Etter disse korte orienteringene var det tid for å prøvekjøre scooter for de som ville, og her var det flere av Statsforvalterens medarbeidere som hadde lyst.  Mens de kjørte seg en liten runde dro vi andre til Helse og omsorgssenteret for videre samtaler.

 

På agendaen nå stod informasjon fra helse med sektorleder Geir Bråthen Rekve og virksomhetslederne Kine Vestad og Andi Berndtsson. 

Hovedfokuset her var også rekruttering.  Dette er vanskelig i Engerdal som alle andre kommuner rundt om i landet.  Derfor skal det nå jobbes med en rekrutteringsstrategi. Som et ledd i dette ble det i budsjettet for 2024 bevilget penger til et prosjekt der det ansattes 4 sykepleiere i en egen turnus.  Disse skal brukes settes inn i vakter hvor vi trenger vikarer.  Da slipper vi kanskje de dyre løsningene med overtid og vikarbyråer.

I tillegg orienterte de kort om utbyggingen av helsesenteret, velferdsteknologi, utforinger med at vi er en stor hyttekommune, mottaket påvirker helsetjenenestene, og ambulansetjenesten og et evt. samarbeid.

Tillitsvalgt Stine Spånberg Husfloen orienterte også om bemanningssituasjon og pilotprosjektet Bygdevekst.

 

Siste delen av møtet med statsforvalteren var tildelt Svahken Sijte.  Her var det Elin Fjellheim og Elle Merete Omma som orienterte. 

Elle orienterte om Svhakjen Sijte,  de er 30 enkeltmannsforetak og er i engerdalsmålestokk en hjørnestensbedrift med langsiktige arbeidsplasser og rekrutteringen er god.

Elle tok for seg 3 store utfordringer:

  • Konkurrerende arealbruk – 70 % av arealet er vernet, det er økende vinterturisme og på sommerbeitene til reinen er det også økende turisme.  Turister og samer konkurrerer om de samme arealene.
  • Hatefulle ytringer, spesielt på sosiale medier.  En undersøkelse viser at hver 4. same får negative omtaler på SoMe.
  • Rovvilt og utfordringer med dette, blant annet den genetisk viktige ulven som har besøkt oss. Som rovvilt regnes, ulv, bjørn, jerv, gaupe og ørn.  Det ble satt i gang en prosess for 11 år siden om kunnskapsdeling.  Her må vi fortsette å jobbe sammen noe Statsforvalteren og kommunen er enige om.

Elin  snakket mye om det samiske språket, og hvordan skal vi få bevart dette i tillegg til rapporten fra sannhets- og forsoningskommisjon.  De ønsker seg et nasjonalt senter for språk i Engerdal kommune.  Skal ikke språket dø ut må det undervises på samisk og samisk må også være et hverdagsspråk. Dette skal vi jobbe videre med og det er satt av penger i årets budsjett til dette prosjektet.

Til toppen