Vær obs langs veiene!

Av: Lene Stensaas Rismyhr | Emneord (los) forsiden
Elg%20vinter

​Nå er det mye hjortedyr på farten! Her er litt informasjon vedrørende fallvilt i Engerdal kommune.

​Det er vinter og dagene er mørke. Hjortevilt trekker ned mot vegene når snødybden øker. Det betyr at viltet er mer på farten i disse dager, og faren for viltpåkjørsler er stor. Engerdal kommune oppfordrer folk til å ta det med ro langs veiene og være observante, særlig i skumringen og grålysningen.

Engerdal kommune som lokal viltmyndighet har ansvar for at viltlovens § 48 følges, samt at bestemmelsene i Lov av 20. desember 1974 om dyrevern blir ivaretatt, i forbindelse med påkjørsler av vilt i trafikken og annet fallviltarbeid.

Dersom uhellet er ute og man kjører på hjortevilt skal følgende gjøres:

• Sikre ulykkesstedet med varseltrekant og nødblink
  • Få oversikt over skadde personer og gi førstehjelp/ring 113
  • Merk påkjørselstedet/der dyret forsvant
  • Ring 02800, evt. direkte til et av medlemmene i fallviltgruppa eller lensmannskontor, og meld fra om påkjørselen
  • Oppsøk lege dersom du har smerter i hode/nakke etter ulykken

Bilfører har plikt til å varsle nærmeste politimyndighet eller viltnemnd. Følg aldri etter skadd vilt selv, dette vanskeliggjør ettersøkshundens arbeid. Alle kommuner i Norge har en beredskap for å søke etter skadde dyr. Engerdal kommune har en ettersøksgruppe på 4 personer som har som arbeidsoppgave å drive ettersøk etter skadet/påkjørt vilt og/eller annet fallviltarbeid. Engerdal kommunes fallviltgruppe består av følgende personer med telefonnummer:

• Bjørnar Johnsen (leder) 970 63 383
  • Vidar Trøen (nestleder) 920 15 870
  • Bjørn Lillestu 915 86 751
  • Odd Sømåen 909 88 491

Hvis ikke noen av ovennevnte personer nås, Ring 02800 eller Engerdal lensmannskontor på tlf. 62 45 68 20.

Gule merkelapper med informasjon om hva en skal gjøre dersom en kjører på hjortevilt, som også kan brukes til å henge opp i ett tre ved ulykkesstedet, slik at arbeidet for fallviltmannskapet blir enklere skal være tilgjengelig ved bensinstasjoner men kan også fås i kommunen ved Eskil Vethe Herfindal.

Prisen på fallvilt kjøtt er pr. dags dato kr. 57,- pr. kilo ekskl. merverdiavgift. Slakt selges fortrinnsvis som hele eller halve slakt.

Interesserte kan ta kontakt med leder for fallviltgruppa Bjørnar Johnsen eller kommunen ved Eskil Vethe Herfindal, tlf. 62 45 96 27.

Sist oppdatert: 09.12.2016 10:21:55