Tips for å unngå brann

Av: Åse Finneid | Emneord (los) forsiden
brannfare%20julestjerne
​Brannfare julestjerne Foto: Trygg Forsikring
​I desember er det mer enn dobbelt så mange boligbranner som ellers i året.
Forsikringsselskapene registrerer hvert år mange branner som skyldes levende lys, men også elektrisk julepynt.

​Julen kan fort gå opp i røyk

Her får du informasjon og tips for å unngå brann av pressetalsmann Roald Stigum Olsen i Tryg Forsikring.

- Skru av julelysene før du legger deg, og styr unna den billigste advent- og julepynten.

ET GODT TIPS er å skaffe seg en brannhemmende spray til å impregnere interiør og julepynt eller skaffe seg en liten sprayboks med slukkeskum.

– Statistikken viser at det brenner mer når folk er hjemme. En høy andel boligbranner skjer i helgene, og desember er brannmåneden framfor noen. Vi bruker mer strøm enn vanlig, og i tillegg tenner vi levende lys, bruker kanskje julepynt som egentlig er ødelagt og fyrer i ildsteder.
Elektrisk julepynt kan være farlig
Første bud er selvsagt å aldri gå fra et rom der du har levende lys. Et pent stearinlys for eksempel i nærheten av et gardin som lett kan blafre litt bare noen tar i døren inn til rommet, kan føre til branntilløp. Stigum Olsen er også opptatt av at mange juledekorasjoner som er til salgs i butikkene, ikke alltid er av god kvalitet.

– Vær kritisk når du kjøper elektrisk julepynt. Det finnes en del utstyr som er av den billige sorten og kan være brannfarlig. Det gjelder ikke minst dersom det henges opp på utradisjonelle steder der brannfarlige materialer kan komme for nær.

– Julepynten blir pakket ned igjen år etter år. Ledninger kan bli klemt og pærer kan bli ødelagt, og utstyret kan være skadet uten at man er klar over det, sier han. Gå derfor gjerne til innkjøp av nytt utstyr som nå som oftest er utstyrt med led-lys som er langt mindre brannfarlig.

Brannhemmende spray
Det finnes nå på markedet ulike typer brannhemmende spray. En type vi spesielt anbefaler heter Burnblock. Med den kan du impregnere møbler, gardiner, juletrær og julepynt for å unngå antenning. Spesielt om juledekoren står i nærheten av levende lys.
Dette kan redusere risiko for brann med hele 90 prosent. Den egner seg godt i hjemmet fordi den er laget av naturlige ingredienser og er både giftfri og luktfri.
Det finnes også spraybokser med slukkeskum som er lette å bruke og lurt å ha tilgjengelig. Den kan slukke mindre branntilløp og er et supplement til annet utstyr.

- Og for all del, lag deg ikke vaner med å lade mobiltelefoner eller nettbrett i sengen! Dette, sammen med defekte varmetepper kan også forårsake brann.

Sjekk røykvarsleren før jul
Ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har godt over halvparten av alle bygningsbranner tilknytning til bruk av elektrisitet eller bar ild. En tredel av brannene skyldes feil på eller feil bruk av elektriske installasjoner og apparater, mens røyking, levende lys, ildsteder og lignende var årsak til nesten like mange branner.

– Skru av julelysene når du går til sengs og når du ikke er hjemme. Og sjekk røykvarsleren før julefeiringen. Jeg ville ikke våget å legge meg til å sove i et hus uten fungerende røykvarslere.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har påvist at 25 prosent av de omkomne i boligbranner de siste fem årene ikke hadde røykvarsler, eller at den ikke virket.

Hva kan du selv gjøre for å forebygge brann i ditt hjem?

Forlat aldri et rom med levende lys.

Sett levende lys utenfor rekkevidde for barn og husdyr.

Adventskranser og juledekorasjoner med stearinlys må lages slik at de ikke
   kan ta fyr.

Bruk selvslukkende lys eller lysmansjetter av stanniol i adventskranser og i
   dekorasjoner, ikke la lysene brenne helt ned.

Behandle adventskranser og dekorasjoner med brannhemmende middel. Dette
   reduserer risikoen for brann. La likevel ikke dekorasjoner med tente lys være
   uten oppsyn.

Sett ikke levende lys i nærheten av gardiner eller andre ting som lett kan ta
   fyr. Heller ikke lys hvor barn eller husdyr kan nå dem. Bruk gjerne lykter
   eller ikke brennbare fat under

Telys må settes i lysestaker eller på ildfaste fat.

Ikke bruk levende lys på juletreet.

Slukk lysene på juletreet om natten og når du forlater hjemmet.

Ha brannteppe, pulver- eller skumapparat lett tilgjengelig. Sørg for at alle
   i husholdningen kjenner til plassering og anvendelse.

Tørrkoking og smultbranner er en hyppig brannårsak, skru derfor av kokeplater
   og komfyr hvis du forlater kjøkkenet.

Fyr med tørr ved, ikke bruk bensin, parafin eller andre bannfarlige væsker
   til opptenning.

Sørg for god trekk i ovnen, dette gir god forbrenning og reduserer fare for
   sotbrann i skorstein.

Fakler må plasseres i slik avstand at de ikke kan antenne boligen.

Installer røykvarslere i alle stuer, soverom og på kjøkkenet.

Holde øye med de levende lysene. Bruk dem med omtanke, så kan du unngå mange
   ubehagelige overraskelser.

Sist oppdatert: 27.05.2015 15:26:54