Nærings- og samfunnsutvikling i Engerdal

Av: Lene Stensaas Rismyhr | Publisert: 12.04.2019 15:18:44 | Emneord (los) forsiden
Vinterbilde%20ordførerhilsen

​Av Jan Aage Røtnes, næringsutvikler i Engerdal kommune.

Jeg kom egentlig til Engerdal for å nyte pensjonisttilværelsen, gå i fjellet, male bilder og lese alle de bøkene jeg har kjøpt og satt i bokhyllene i Oslo og i Buvika. Men nei, slik er det ikke blitt (riktig) enda :-)

​Høsten 2016 ble jeg tatt inn på et «kortvarig» 50 % engasjement i Engerdal kommune - Plan, Næring og Teknikk, og pensjonstilværelsen ble satt på vent, inntil videre..

Jeg hadde egentlig ikke forventet at kommunal næringsutvikling kunne være så veldig spennende, etter lange karrierer hos store selskaper, samt lange og intense utenlandsopphold i mange land. Men, der tok jeg feil!

For disse (snart) tre årene har vært fylt av spennende mennesker, gode idéer, ønsker om vekst og utvikling, og gode kollegaer! Så, det ble ikke tre måneders engasjement på 50 %, men heller en altoppfyllende og spennende reise i lokal nærings- og samfunnsutvikling. Og en bratt læringskurve om offentlig forvaltning.

I disse dager svarer jeg på mange og rare spørsmål om hva som har skjedd. Jeg får telefoner fra næringssjefer i Lillehammer, Ringsaker og Våler, fra min leder og fra folk i bygda som liksom ikke helt tror på det som har skjedd. Men det har det:

• siden 15. desember 2016 er det i følge Foretaksregistret etablert, reetablert og/eller innflyttet 29 bedrifter til Engerdal
  • dette har alene skapt ca. 34 nye arbeidsplasser disse to årene, og vi håper det utvikler seg videre
  • i følge sysselsettingsstatistikken fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) fikk vi 41 nye arbeidsplasser bare i 2018, og hadde etter det vi vet høyest prosentuell vekst i Hedmark
  • og mye tyder på at befolkningsreduksjonen har stagnert, og kanskje er i ferd med å snu til vekst i kommunen vår

Engerdal kommune har vært aktive med så vel tilskudd, gründerprosjekt og investeringer, men det er faktisk bare et fåtall av de 29 bedriftene som har benyttet seg av kommunens økonomiske tilskuddsordninger. Mange har bedt om hjelp til å løse praktiske oppgaver som strategi, budsjett, forretningsplan, markedsføringsplan, diverse søknader og presseomtale.

Dette har vært veldig hyggelig for meg, for jeg har fått bidra med erfaring og kunnskap fra et langt arbeidsliv til å utvikle bedriftene. Så dette bekrefter at kunnskap og erfaring er viktig, noe vi naturligvis også ser i andre kommunale oppgaver.

Engerdal har antakelig Norges tetteste næringsstruktur, med i alt 321 foretak registrert i Foretaksregistret. Med en befolkning på ca. 1.300 innbyggere er dette ca. 4 innbyggere pr. foretak. Med omtrent 47 aksjeselskap og 180 enkeltpersonforetak, dvs. ca. 230 «vanlig» forretningsdrivende foretak, er det ca. ett foretak for hver sjette innbygger. Dette er sterkt, men det indikerer også at vi mangler den store «motoren» i næringslivet. Dette jobber jeg mye med å skape!

Vi ser nå fremover mot en periode med å påse at alle de nye foretakene finner sin plass i markedet, og dermed grobunn for vekst.

Og vi har mange tiltak for å stimulere videre vekst:
bedriftsnettverk med Destinasjon Femund Engerdal og Innovasjon Norge for å fremme vinterturisme

• fokus på SITE-prosjektet
  • tett samarbeid med andre kommuner og virkemiddelapparatet
  • fokus på aktivt samarbeid med Engerdal Snøscooterforening om løypenett i hele kommunen
  • satsing på serverings-, service- og overnattingsbedrifter ved snøscooterledene
  • frisk satsing på revitalisering av innlandsfiske, lokal matproduksjon og produksjon basert på restråstoff fra fisket
  • og en aktiv innsats for å hjelpe idérike mennesker til å realisere sine drømmer

Men mest av alt handler dette om at hver enkelt som har en forretningsidé tar kontakt med kommunenes næringsavdeling, slik at vi kan bidra til utvikling av bedriften. Det er plass for nye idéer, og da vi så vår dronning Sonja sammen med skaperen av selskapet Find my Sheep fra Kvikne under en middag i Chile i går så ble dette bekreftet. Kan de på Kvikne, så kan vi i Engerdal!

Dere kan ringe meg når som helst på tlf. 92803000 eller sende en epost til: jar@engerdal.kommune.no. Eller rett og slett komme innom kontoret mitt på Næringssenteret. Så tar vi det derfra. God påske!

Hilsen Jan Aage

Sist oppdatert: 12.04.2019 15:25:26