Minneord Gjermund Eggen 1941 - 2019

Gjermund

Onsdag 15.mai tok vi i Engerdal avskjed med vår gode og kjære sambygding Gjermund Eggen. I 1966 fulgte alle i kommunen med på VM. Gjermund satte kronen på verket med sine tre gullmedaljer. Da ble Engerdal et sted på kartet for alle idretts - og samfunnsinteresserte mennesker og det har holdt seg slik.​

Rundt 70.000 har Gjermund og Anne hatt hjemme hos seg opp gjennom åra, og alle dissa har reist hjem att som venner av Engerdal. Gjermund gjorde Engerdal til et reisemål og et feriemål for så veldig mange. Men han la heller aldri skjul på at dette ikke hadde vært mulig uten Anne.

Det tok ikke lang tid etter VM før Pauli Opgård, den gang ordfører og nabo til Gjermund og Jo, så mulighetene. Et enstemmig kommunestyre utnevnte dem til Engerdalsambassadører med årslønner på 12.000 kr i 1967 og pressen fastslo at dette var steget fra amatøridrett til profesjonell idrettselite i Norge.

Engerdal Skifabrikk ble etablert i 1969- og produserte fram til 1983. En av kommunens største arbeidsplasser med 24 ansatte på det meste og den produserte, i toppåret 1976, 28.000 skipar. Ingen bør angre på dette tiltaket, det var et spenstig og uredd forsøk på å skape industriarbeidsplasser i et område som historisk sett har levert ut altfor mye råstoff til sentralt beliggende bedrifter. Og tilbake står viktig kunnskap om ski og skikultur som andre senere har nytte av.

Det aller største jeg har gjort i min skikarriere, er å ha vært med på å starte den fabrikken, sa Gjermund sjøl.

Gjermund var glad i hjembygda si og vi var glad i han.

I 1990 ble det åpnet en egen utstilling om Gjermund i kommunehuset Enger. En utstilling som står ennå og i 1995 fikk Gjermund Engerdal kommunes kulturpris.

Gjermund fikk sin egen statue i 2006. Den ble avduket under Engerdalsdagene av Fylkesmann Sigbjørn Johnsen og står rett utenfor kommunehuset, på andre siden av vegen fra kirka vi er i idag. Rundt 10.000 personer overvar avdukingen.

I 2005 donerte Gjermund premiesamlingen sin til kommunen og utstillinga ble åpnet under kommunens 100-års jubileum i 2011 av Stortingspresident Dag Terje Andersen. Det var mye att og fram og ulike alternativer ble lansert om hvor samlingen skulle være, men den ble plassert i kommunestyresalen. Gjermund var klar på det hele tiden. «Jeg syns premiene tilhører Engerdal. Det er her jeg hører hjemme; det er det hjemlige miljøet som har formet meg som skiløper og menneske.», sa Gjermund.

Engerdal kommune hadde gleden av å få feire Jo og Gjermunds 75-årsdag i 2016, som samtidig og markerte 50 års jubileum etter VM i 1966. Hele bygda og mange av Gjermund og Jo sine venner deltok, hele Engerdalshallen var full.

Gjermund la ned en betydelig innsats innen lag- og foreningslivet i kommunen og spesielt Engerdal Sportsklubb. Gjermund Eggens pokalløp og Eggen-medaljen er ærefulle premier å få.

Når Gjermund har stått opp og ment noe, har det som oftest vært som talsmann på vegne av Engerdal og bygder som Engerdal. Han sto opp for bygda si, spesielt i rovdyrpolitikken. Gjermund var en stor forsvarer av Engerdal.

Gjermund var kommunestyrerepresentant for Venstre i perioden 1976-79. I tillegg hadde han politiske verv i kulturutvalget fram til 1995. Han var en aktiv støttespiller for Samlingslista i Engerdal hele veien.

Gjermund var gjennomført ekte, han var hel ved. Gjermund sa ja til alle, og var en veldig ydmyk person. Han ville ikke ligge noen til bry, han var veldig opptatt av at han ikke skulle oppfattes som brysom og han var lik mot alle.

Når en engerdøl er utabygds og forteller at en er fra Engerdal, så har alle hørt om Gjermund Eggen. Han er blitt et symbol for hele kommunen. Han gjorde Engerdal kjent.

Jeg har aldri kunnet tenke meg å flytte fra Engerdal. Her finnes alt jeg er glad i og alt som er viktig for meg, sa Gjermund.

På vegne av innbyggerne i Engerdal kommune takker vi Gjermund Eggen for det han utrettet for oss alle, til felleskapets beste.

I ærbødighet og takknemlighet lyser vi fred over Gjermund Eggen sitt minne.

Lars Erik Hyllvang
Ordfører