Mange hytteskorsteiner blir ikke feid

hytte%20-%20tegning
Midt-Hedmark brann- og redningsvesen IKS vil ha fokus på forebygging av hyttebranner. I samarbeid med forsikringsselskapet Tryg, Norsk brannvernforening og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, står de bak en kampanje rettet mot hyttefolket denne påsken

​-En ny undersøkelse viser at overraskende mange ikke har feid hytteskorsteinen på veldig lenge. En av tre respondenter i undersøkelsen sier at skorsteinen ikke er feiet de siste 10 årene, eller at de ikke vet når dette sist ble gjort. Vi vet at den viktigste brannforebyggende oppgaven til feieren er tilsyn med fyringsanlegg (skorstein og ildsted), sammen med informasjon om røykvarsler, rømningsveier og slokkeutstyr. Etter et tilsyn vil feieren vurdere behovet for feiing. Vi oppfordrer derfor alle hytteeiere som ikke har hatt besøk av feiervesenet og vil ha hatt et tilsyn på sin skorstein og ildsted om å ta kontakt med oss, sier Sigurd Hansen, seksjonsleder i feiervesenet for Midt-Hedmark brann- og redningsvesen IKS. Undersøkelsen om brannsikkerhet på hytta ble gjennomført i februar i år. 1300 hytteeiere og brukere fra hele landet deltok.
I påsken skal brannvesenets representanter ut å treffe hyttefolket for en hyggelig prat om brannsikkerhet. Da vil de også dele ut boksen «Trygg hyttekos», som består av et røykvarslerbatteri, et lite hefte om brannsikkerhet på hytta og et kortspill. På boksen er det også trykket en sjekkliste over de viktigste tingene som skal være på plass, for å sikre hytta mot brann.
-Vi håper å treffe mange hyttefolk på denne måten. Om alle gir dette den oppmerksomhet det fortjener, kan vi kanskje unngå tragiske hyttebranner i vårt område, sier Knut Bjørnseth avdelingsleder i forebyggende avdeling for Midt-Hedmark brann- og redningsvesen.
Bakgrunn:
Kampanjen utføres av brannvesenet i de fleste av landets store hyttekommuner.

• Anslag viser at verdier for over 200 millioner kroner gikk tapt i hyttebranner sist år.
• Feil montering, mangelfullt vedlikehold og feil bruk av skorstein og ildsted er den klart vanligste brannårsaken.
• Håndverksmessig egeninnsats er normalt vesentlig større på hytter enn i ordinære boliger. Dette kan gi større fare for brann.
• Mange hytter ligger utenfor allfarvei, noe som ofte medfører lengre utrykningstid for brannvesenet til en hytte enn til en bolig.
• Alle hytter skal ha minst én fungerende røykvarsler, i tillegg til et godkjent brannslokkeapparat eller en husbrannslange. På hytta må man selv være forberedt på å slokke en eventuell brann.

Sjekkliste for brannsikkerhet på hytta:

• Sjekk røykvarsler hver gang dere tar i bruk hytta.
      Test også en gang i året med røyk.
• Bytt batteri ved behov, minimum en gang per år.
• Gå aldri fra levende lys.
• Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ.
• Sørg for å håndtere askeavfall på en forsvarlig måte.
• Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk.
• Vær ekstra varsom ved bruk av gass. Sjekk utstyr og slanger jevnlig.
• Bruk godkjent installatør når det elektriske anlegget skal utbedres.
• Sørg for å utføre alle bygningsmessige utbedringer iht. plan- og bygningsloven.

Sist oppdatert: 27.05.2015 15:27:20