Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

​​​​​​​​​​​​​​ Kommunevåpen Logo - Engerdal nasjonalpark Nasjonalparkkomm​une


Stikkord A-Å | RSS | Facebook | Turistinfo​​​​

AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider
Nyheter
  • Siste

Lusekampanje uke 35

Av: Gerd Øverstad Galten | Emneord (los) forsiden
hodelus

​Figur 5. Hodelusas utviklingsstadier er egg, tre nymfestadier og voksen (Illustrasjon: Preben Ottesen)

For å sikre en lusefri høst oppfordrer Folkehelseinstituttet alle landets skoler og barnehager til å gjennomføre en kampanje mot hodelus i uke 35.​

​I disse dagen med litt mildvær og sol, blomstrer vårfølelsen om kapp med lusa. I samarbeid med skolen som det allerede er en del tilfeller vil Engerdal Barne og ungdomsskolen, og barnehagen oppfordres også til å delta på luskampanjen med felles sjekk av lus.

 

Hodelus er et stadig tilbakevendende problem i skoler og barnehager, og det anslås at to til fire prosent av norske barn har lus til enhver tid. I disse dager returnerer tusenvis av barn og unge til skoler og barnehager over hele landet. Når sommerferien er over, er det vanlig at mange barn er smittet med hodelus.
 
For å sikre en lusefri høst oppfordrer derfor Folkehelseinstituttet alle landets skoler og barnehager til å gjennomføre en kampanje mot hodelus i uke 35.
 
Hvordan gjennomføres en hodeluskampanje?
 
Kampanjen kan gjennomføres ved at skoler og barnehager informerer foreldre og foresatte om hvordan man sjekker for og behandler hodelus. Instituttet har laget brosjyre og informasjonsskriv som barnehager og skoler kan bestille gratis og distribuere videre:
 


Dersom sjekk og behandling for lus skjer samtidig, ser det ut til å redusere antall hodelustilfeller over tid. Man kan derfor spesifikt oppfordre foreldre og foresatte til å foreta lusesjekken helgen 28-29. august, med fortløpende behandling dersom det er nødvendig. Hele familien bør undersøkes.
 
Hvis det oppdages smitte bør foreldrene varsle skole eller barnehage samt foreldre til barnets nære skole- eller fritidsvenner, slik at de også kan sjekkes og eventuelt behandles.
 
Les mer på fhi.no

 
Vennlig hilsen Folkehelseinstituttet
v/ avdelingsdirektør Preben Ottesen

Sist oppdatert: 27.08.2015 12:49:34