Informasjon vedrørende bekjempelse av plast i havet og årets TV-aksjon

Av: Lene Stensaas Rismyhr | Publisert: 09.10.2020 14:33:51 | Emneord (los) forsiden
Plast%20i%20havet

​Årets TV-aksjon har skapt mye diskusjon i hele landet, og flere kommuner har valgt å ikke oppnevne egen kommunekomité.

​Formålet med bekjempelse av plast i havet oppleves udelt positivt her i Engerdal, men det anses konfliktfylt å støtte organisasjonen WWF da organisasjonen oppfattes å være i en sterk politisk interessekonflikt med manges syn på rovdyrforvaltningen i Norge. I Engerdal har beitenæringa og friluftsinteressen stor betydning for befolkningens livskvalitet og livsgrunnlag, og dette er også kilder til interessekonflikter med rovdyrsynet WWF står for.

I formannskapets møte den 30.06.2020 ble det fattet vedtak om at Engerdal kommune ikke oppnevner egen kommunekomité til årets TV-aksjon.

Det understrekes at formålet med årets TV-aksjon – bekjempelse av plast i verdenshavene – oppfattes som positivt og udelt viktig og støttes tverrpolitisk i Engerdal kommune. Det har derfor blitt nedlagt et arbeid i å finne en troverdig alternativ organisasjon som støtter det samme formålet.

I formannskapsmøte 08.09.2020 i sak 168/2020 ble det vedtatt følgende:

1. Engerdal kommune, formannskapet, velger organisasjonen Rivers.Global som alternativ organisasjon til formålet bekjempelse av plastproblemet i verdenshavene.
  2. Engerdal Kommune støtter organisasjonen Rivers Global med et beløp tilsvarende 8,- pr. innbygger. Det bevilges kroner 10144,-.

Rivers.Global er en organisasjon som jobber for et renere hav, og mener at veien dit går gjennom renere elver. Organisasjonen ble opprettet i Norge i 2018. Rivers.Global skriver i bakgrunnen for sitt engasjement at Mellom-Amerika, Sør-Amerika, Afrika, Øst-Europa og ikke minst Sørøst-Asia har enorme utfordringer knyttet til elver som hvert eneste minutt forsyner verdenshavene med tonnevis av plast og annet avfall. De mener at det som hjelper mest er å få stengt tilførselen av plast til verdenshavene, og jobber med tiltakene forståelse og kunnskap, avfallshåndtering, panteordninger og opprydninger. Du kan lese mer om organisasjonen på hjemmesiden deres: https://rivers.global/

Ønsker du å støtte organisasjonen Rivers.Global som bekjemper plast i havet, kan du gi penger på denne måten:

• Vipps til 531436
  • Kontonummer: 2801.50.14484

Det blir altså ingen ordinær tv-aksjon i Engerdal, men det er mulig å støtte tv-aksjonen for den som ønsker det. På grunn av Covid-19 blir hele tv-aksjonen digital.

Ønsker du å støtte TV-aksjonen og WWF for bekjempelse av plast i havet, kan du gi penger på denne måten fra 9. oktober:

• Vipps til 2133
  • Ring: 822 08 008 (du gir da automatisk 300,-)
  • Kontonummer: 8380.08.09005

Sist oppdatert: 09.10.2020 14:44:50