Hvordan tar vi i mot flyktninger?

Av: Lillian Lundby | Emneord (los) forsiden
introduksjon
​​​​​​Mange  foreninger, arbeidsplasser og enkeltpersoner  har bidratt godt i dette arbeidet og de sender vi en ekstra takk!
Men vi trenger flere gode hjelpere!

​Engerdal kommune har vedtatt å ta imot et visst antall flyktninger hvert år. Pr dato har vi 5 flyktningefamilier bosatt på Drevsjø og i Engerdal sentrum fra henholdsvis: Palestina, Eritrea, Jemen og Afghanistan.

En bosatt flyktning er pliktig til å gjennomføre et 2-årig introduksjonsprogram. Målet er å bli integrert i det norske samfunnet, samt kvalifisere til videre utdanning eller arbeid.

Engerdal voksenopplæringssenter har ansvar for opplæring i norsk og samfunnskunnskap samt å fylle hvert enkelt introduksjonsprogram med kvalifiserende tiltak. Et viktig tiltak er utplassering på språkpraksisplasser  på arbeidsplasser.  Her kan deltakerne få innsyn i hvordan norsk arbeidsliv fungerer og hvilke lover og regler som gjelder samt få anledning til å trene og utvikle språkferdigheter. Arbeidsplassen må veilede litt i starten, men vil etter hvert  kunne få tilbake nyttig  arbeidskraft.

Vi er avhengig av gode hjelpere i dette arbeidet. Det er ikke lett for en fremmedspråklig utlending  å ”komme innenfor” og bli kjent med folk og få norske venner.  Språket er en stor barriere.  For å lære språket må de ha kontakt med oss nordmenn.  Vi setter veldig stor pris på all hjelp vi kan få: enten om du har en språkpraksisplass, kan være en flyktningeguid/venn, bidra med skyss til aktiviteter, eller om du vil invitere noen inn i din lokale forening.  Til gjengjeld vil du kunne få nye spennende venner, som sikkert kan gi deg mye tilbake både i form av praktisk hjelp og et beriket liv.

Er du en som vil bidra?  Vi veileder deg gjerne, og er ellers åpne for eventuelle nye ideer i integreringsarbeidet.   Ta gjerne en prat med oss på voksenopplæringa om dette.

Ingeborg Frank
Rektor Engerdal voksenopplæringssenter