Harepest påvist i Engerdal

Av: Lillian Lundby | Emneord (los) forsiden
hare

​Det har blitt påvist harepest på hare i Engerdal. Bakterien er smittsom og mennesker kan blant annet bli smittet ved kontakt med syke harer eller ved å drikke vann som er infisert av bakterien.

​Som mange sikkert alt har fått med seg i nyhtene den siste tiden, så har veterinærinstituttet bekreftet at det er utbrudd av harepest i både Oppland, Hedmark og Østfold. Dette har også blitt påvist på hare her i Engerdal.

Harepest er en bakteriell infeksjon som også kan smitte over til mennesker.  Smitten kan blant annet overføres gjennom direkte kontakt med syke eller døde dyr, via hunder som er i kontakt med hare og gjennom konsumering av smittet kjøtt eller vann.

Symptomene på harepest hos mennesker er vanligvis influensalignende og kan i de fleste tilfeller behandles med penicilin.

Kommer du over en død hare i nærheten av hus og hytter kan det være lurt å grave den ned. Bruk engangshansker og ta forhåndsregler for å unngå smitte.

Mattilsynet trenger ikke lenger å få tilsendt døde harer for å diagnostisere dem da det alt er påvist mange tilfeller av smitte.

Nedenfor følger råd og informasjon fra kommunelegen og folkehelseinstituttet:

Du finner generell informasjon om harepest fra folkehelseinstituttet under mer informasjon til høyre.

Råd og tiltak for å unngå smitte via drikkevann:

Hovedpunktene om drikkevann:

•  Drikk ikke vann direkte fra naturen i områder med mye smågnagere, fugler eller beitedyr. Dette gjelder særlig vann fra små vann, elver og bekker. Vannet kan drikkes hvis man koker det eller desinfiserer på annen måte.
  • Brønn eller oppkomme må sikres slik at forurenset vann direkte fra elver, bekker eller overflaten ikke skal kunne trenge inn.
  • Sjekk om det er døde dyr eller rester av kadavre i brønnen eller oppkommet, og dersom det er det, må disse fjernes og brønnen desinfiseres.
    Desinfiseringen kan skje med klor. Vanlig husholdningsklorin kan benyttes, styrken er vanligvis ca 4 % klor, og en drøy liter tilsettes per kubikkmeter (1000 liter) vann i brønnen (gir 40-50 milligram klor per liter vann). Rør godt rundt, og la det hele stå i 24 timer.
    Om mulig, tøm brønnen så godt som mulig før den tas i bruk igjen.
    I oppkommer med overløp må behandlingen gjentas to til tre ganger med kortere mellomrom avhengig av hvor stor utskiftningen av vannet er per time.
  • Tett alle hull og andre muligheter for at mus og lemen kan trenge inn brønn eller oppkomme.
  • Husk: tettsittende lokk, brønnsider helt uten hull, samt ”musetetting” av eventuelt overløpsrør eller -renner. Noen ganger er det laget hull i sidene på sementringer som har blitt satt ned i brønner, for å lettere sette dem på plass. Slike hull må tettes.
    Borebrønner i løsmasser og fjell, som er godt tettet rundt brønntoppen, er som regel sikre mot tularemismitte.
  • Vær forsiktig med å bade eller vaske deg med vann hvor det er synlige rester av døde dyr i vannet.

Ang. vannprøver:
    Fordi F. tularensis ikke er en tarmbakterie, vil fekalindikatorer i vannprøver ikke være egnet til å bedømme om slike bakterier kan være til stede i vann. Det er mulig å analysere vannprøver for tularemi, og det kan f.eks. gjøres etter tilfeller med mistanke om vannbåren smitte.
    Ved mistanke om smittestoffer i vannet vil koking av vannet uskadeliggjøre bakterien. Bakterien er også følsom for ulike desinfeksjonsmidler (f.eks. klor).

Generelt om tularemi og dagens situasjon:
    Kort informasjon om situasjonen (hentet fra FHIs facebookside forrige uke):
    Veterinærinstituttet har nå påvist harepest på flere harer i Sør-Norge. Harepest, eller tularemi, kan også smitte mennesker. Sykdommen kan overføres direkte fra harer eller smågnagere, men smitter oftest via forurenset drikkevann.
    Det er foreløpig ikke sett noen økning i antall sykdomstilfeller hos mennesker i Norge, men i områder der det er påvist harepest, og/eller det er mye smågnagere, bør du følge følgende råd for å unngå smitte:
    • Ikke drikk vann rett fra naturen i områder med mye smågnagere (du kan drikke det hvis du koker eller desinfiserer vannet på annen måte).
    • Unngå kontakt med syke eller selvdøde harer, mus og lemen.
    • Vær forsiktig med å bade i eller vaske deg med vann hvor det er synlig rester av døde dyr i vannet.
    • Ikke fei opp muselort i hytta, men bruk heller en fuktig klut, og bruk gummihansker (du kan bli smittet ved å puste inn støvet). Husk å vaske hendene godt.
    • Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med selvdøde eller syke viltdyr (de kan ha fått bakterien i munnhulen).
    Harepest hos mennesker starter vanligvis akutt med feber, frysninger, hodepine og tretthet, og behandles med antibiotika. Ubehandlet kan sykdomsforløpet være langvarig.

Sist oppdatert: 26.07.2019 14:58:52