Høst og skolestart - Sjekk frontlysene på bilen

Enøyd%20banditt%20(illustrasjon)
Enøyde banditter kan skape farlige situasjoner, fotgjengere er spesielt utsatt
​Altfor mange kjører rundt med bare ett frontlys og 7 av 10 har opplevd å bli villedet av slike biler, viser en undersøkelse fra forsikringsselskapet Tryg.
– Det er å utsette fotgjengere og møtende biler for stor fare, sier skadesjef Lise Norstrøm.

En av tre, eller 35 prosent, har opplevd enten i stor grad, eller i noen grad, å bli villedet av biler med kun ett frontlys, viser undersøkelsen fra Tryg.

Like mange, 35 prosent, sier at de i mindre grad har blitt villedet i trafikken av biler med bare ett frontlys. For Tryg forsikring er det alarmerende at så mange som 70 prosent, eller sju av ti har blitt villedet i varierende grad.

Feilberegner på smale veier
– Du blir lurt til å tro at det er en moped eller motorsykkel du ser i motgående kjørefelt. Det kan føre til feilberegning av hvor mye plass du trenger for å kjøre forbi på smalere veier, sier sjef for bilskader i Tryg, Lise Norstrøm.

Verst er det i Hedmark og Oppland hvor hele 91 prosent oppgir å ha blitt narret av defekt lyspære på møtende bil.

Utsatte fotgjengere
Fotgjengere er ifølge skadesjefen spesielt utsatt når det mangler lys på bilen.

– Det kanskje mest kritiske ved å kjøre med bare ett frontlys er at sikten fremover i veibanen blir vesentlig redusert. Dermed oppdager du gjerne fotgjengere i veibanen for sent til å kunne reagere, i hvert fall hvis fotgjengerne ikke har refleks, fortsetter skadesjefen.

Det er Norstrøms inntrykk at mange bilister er flinke til å blinke med lysene til andre bilister når de oppdager ”enøyde banditter”.

– Undersøkelsen viser likevel at det er altfor mange som kjører rundt med bare ett lys. Nå som vi går en stadig mørkere tid i møte utover høsten, er det veldig viktig at man bruker fem sekunder ekstra for å sjekke om det er lys i begge lyktene. Det beste er å få skiftet pærene i begge lyktene minst en gang i året, enten selv eller på et verksted, sier Lise Norstrøm.

Hun legger til at det er forbudt å kjøre uten skikkelig lys og at du kan få ansvar og redusert erstatning om ditt manglende lys er skyld i en ulykke. Slike ulykker skjer opp til flere ganger i høst- og vinterhalvåret.

Forskjell by og land
Forskjellen mellom by- og landkommuner er på henholdsvis 65 og 78 prosent. Av bykommunene er det Akershus og Oslo som ligger lavest med 59 prosent.
Forskjellen kan forklares ut fra hvor opplyst veiene er. Jo mer opplyste veier, desto mindre har det naturlig nok noe å si at møtende biler mangler lys.

Spørreundersøkelsen er utført av Respons, på oppdrag fra Tryg forsikring.

Pressekontakter:

Roald Stigum Olsen,  pressetalsmann  Tlf. 95 11 92 10