Forbud mot saltstein og foring av hjortevilt

okse på saltstein og spiser

Landbruks- og matdepartementet har fastsatt forskrift med tiltak for å begrense spredning av Chronic Waisting Disease (CWD) blant hjortedyr. Det vil blant annet si at det nå er forbudt å legge ut fôr eller å sette ut saltslikkesteiner til hjortedyr. ​

​Her er de viktigste tiltakene i forskriften:

- forbud mot utførsel av levende hjortedyr fra Norge
- krav om tillatelse før flytting av hjortedyr mellom fylker
- forbud mot luktestoffer fra hjortedyr fra land med CWD
- forbud mot å legge ut fôr og saltslikkestein til hjortedyr
- utvidet varslingsplikt for personer som har ansvar for hjortedyr og transportører
gjelder frem til årsskiftet 2016/2017

Noen unntak gjøres fra de overnevnte forbudene knyttet til tamrein.

Forskriften kan du lese til høyre under mer informsjon.

Mattilsynet har laget endel informasjon om CWD og det kan du lese til høyre.

For vårt distrikt er det først og fremst utsetting av saltstein som er det mest aktuelle tema nå. Forskriften har ikke tilbakevirkende kraft  men skal et slikt tiltak ha noen funksjon bør også alle utsatte saltsteiner fjernes. De fleste har allerede satt ut saltsteiner for sommeren og disse plassene vil fungere som slikkesteder i hele sommer selv etter at saltsteinen er borte. Stokker/trær som saltstein er satt opp på må også fjernes. Skulle sykdommen vise seg å være mer utbredt enn vi har sett hittil vil dette få uante konsekvenser for hjorteviltbestandene våre, og ikke minst for reindrifta. Det er derfor viktig å ta alle forhåndsregler inntil vi ser omfanget av dette. Hjorteviltet klarer seg utmerket uten saltsteiner en sommer. Vi anbefaler derfor alle å gjøre en felles innsats med å fjerne mulige smittekilder i utmarka vår.

Forskriften trådte i kraft 11. julil 2016 og gjelder 31.12.2016.

Kontakter

Sist oppdatert: 14.07.2016 15:02:57