Flott verdensarvarrangement på Femundshytten

Av: Lene Stensaas Rismyhr | Publisert: 12.08.2020 09:13:48 | Emneord (los) forsiden
Femundshytten%20plakkettavduking

​f.v. Milda og Klaes Femundhytten, Tomy Berndtsson og ordfører i Engerdal Line Storsnes. Foto: Destinasjon Femund og Engerdal.

​60 personer hadde møtt fram for å overvære avduking av verdensarvplaketten på Femundshytten på lørdag den 8. august. Arrangementet var et ledd i markeringen av at det er 10 år siden verdensarven ble utvidet til verdensarven Røros bergstad og Circumferensen.

​Engerdal kommune hadde invitert til markeringen, og ordfører Line Storsnes sto for avdukingen av verdensarvplaketten, som har fått en sentral plassering i tunet på Femundshytten, hvor den er oppsatt på en klassisk femundsmarkstein, og med Femunden og Svuku som bakgrunn.

Femundshytten ble verdensarv i 2010, og står som representant for de mange smeltehyttene som lå utenfor selve bergstaden. Femundshytta var i drift fra 1743-1822, og det meste av malmen som ble smeltet der kom fra gruvene på Storwartz.

I talen før avdukinga sa ordføreren at det var med stor takknemlighet til folket på Femundshytten at hun foretok avdukinga.

Hun la vekt på at de som er bosatt her, holder oppe kulturlandskapet og formidler historien om smeltehyttevirksomheten til både lokalbefolkning, de som kommer hit som gjester og andre tilreisende til Femundsområdet. Dette er et svært viktig bidrag til å forstå historien om Røros Kobberverk og det det har betydd og fremdeles betyr for hele Circumferensen.

«Det er flott å tenke på at den samme typen plakett som er avduket på Femundshytta i dag, finner vi også på steder som frihetsgudinnen i New York, Aztek-templene i Mexico og Bryggen i Bergen. Plaketten forteller noe om viktigheten Femundshytten har som del av verdens kulturarv».

Tommy Berndtson, som er driver av Femundshytten i dag, orienterte om hvordan livet på Femundshytten arter seg i dag, og hvor turisme og hytteutleie er viktige aktiviteter og inntektskilder

I etterkant av avdukingen kunne de frammøtte nyte god «Femundsmarkmusikk» fremført av Terje Husdal, Tommy Berndtson og Jo Ryen, før det ble servert velsmakende lunch fra Femundmat.

Arrangementet ble avsluttet med omvisning i smeltehytteområdet med Jon Holm Lillegjelten som kunnskapsrik og engasjerende formidler. I tillegg til å fortelle om selve drifta av Smeltehytta, hadde han mange historier om personene som bidro til etableringen av smeltehytta.

• Taler om livet på FemundshyttenF.v. Ellen Bernts Grønland fra Engerdal Kommune, Tommy Berndtsson, Iver, Andi, Engla, Linn, Emanuel, Even Berndtsson og Milda Femundhytten.
  • Guidet tur i ruinene ved John Holm Lillegjelten Guidet tur i ruinene ved John Holm Lillegjelten (til høyre i bildet).
  • Fin musikk av Jo Ryen, Terje Ryen og Tommy Berndtssonf.v. Jo Ryen, Terje Ryen. Gjemt bak - Tommy Berndtsson.
Sist oppdatert: 12.08.2020 10:14:40