Engerdal kommune har fått rammeavtale på drift av basismottak

Av: Lene Stensaas Rismyhr | Publisert: 06.09.2019 13:33:29 | Emneord (los) forsiden
Drevsjø%20statlige%20mottak

​Det har en stund vært klart at UDI ønsker å legge om både mottaksstrukturen og og måten avtaler om drift av asylmottak tildeles.

​I sommer kom den gledelige nyheten om at Engerdal kommune hadde inngått en rammeavtale med UDI om drift av basismottak. Engerdal kommune deltok i en åpen konkurranse med andre tilbydere om tilsammen 5 rammeavtaler i region Indre Østland. Tildelingskriterier ble vektet slik: Pris: 50 %, Oppdragsforståelse: 30 % og Bemanningsfaktor: 20 %. Kommunen hevdet seg godt og var konkurransedyktige på både pris og kvalitet og ble dermed en av de fem tilbyderne som fikk en rammeavtale.

En rammeavtale gir kommunen mulighet til å konkurrere om en driftsavtale i en senere mini-konkurranse. Under kan dere lese hva UDI selv sier om inngåelse av rammeavtaler for drift av basismottak:

UDI etablerer nå parallelle rammeavtaler med flere fremtidige leverandører som kan bistå oss med å utvikle og effektivisere mottakstjenestene, sier avdelingsdirektør Christine Wilberg. Når UDI får behov for mottaksplasser i fremtiden, vil vi på en enklere måte kunne be om tilbud fra de aktørene vi har inngått rammeavtaler med, sier Wilberg.

Rammeavtalen gir aktørene mulighet til å delta i UDIs fremtidige mini-konkurranser om etablering av mottak og mottaksplasser. Med andre ord må en leverandør først vinne en mini-konkurranse før det kan etableres et mottak.

Det kommer færre asylsøkere enn noen gang, men det er likevel viktig for UDI at de som skal drive mottakene raskt kan bidra til en oppbygging av kapasitet om denne trenden skulle snu. I dag har vi 20 ordinære mottak, to mottak for enslige mindreårige og fire tilrettelagte avdelinger.

- Med basismottakene vil vi få mer langsiktige avtaler med aktører som kan utvikle tjenestene sammen med oss. Rammeavtalene vil dessuten gi oss større fleksibilitet med mulighet til å etablere flere plasser raskt ved behov, sier Wilberg.

UDI er fornøyd med at det var reell konkurranse om rammeavtalene, og at det kom mer enn fem tilbydere per region. Vi fikk inn totalt 40 tilbud fra 20 forskjellige tilbydere. Flere av tilbyderne leverte tilbud i tre eller flere regioner. (https://www.udi.no/aktuelt/udi-tildeler-rammeavtaler-for-drift-av-basismottak)

Dette betyr at UDI mener at Engerdal kommune er kvalifisert til å drifte asylmottak i framtiden og at vi vil kunne gjøre dette i henhold til de krav UDi stiller i forhold til kvalitet og pris. For å få en driftsavtale må vi konkurrere med de andre 4 tilbyderne i vår region. Hvordan dette vil foregå og hvor mange driftsavtaler det skal konkurreres om er fortsatt uklart. Det er også usikkert når dette vil skje, men det er sannsynlig at vi må konkurrere om en ny driftsavtale før vår nåværende avtale utløper i juni 2021.

Sist oppdatert: 06.09.2019 14:09:55