Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

​​​​​​​​​​​​​​ Kommunevåpen Logo - Engerdal nasjonalpark Nasjonalparkkomm​une


Stikkord A-Å | RSS | Facebook | Turistinfo​​​​

AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider
Nyheter
 • Siste

1. desember er Røykvarslerdagen

Av: Gerd Øverstad Galten | Emneord (los) forsiden
Røykvarsler

Levende lys, peiskos, matlaging og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i juletiden. Gjør det derfor til en huskeregel å teste røykvarslerne og bytte batteri ved behov på Røykvarslerdagen 1. desember. 

– Alle boliger og hytter skal ha røykvarslere og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, sier branninspektør Anders Øverby i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen (MHBR) IKS.

 

Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom brann- og feiervesenet, Det lokale eltilsyn, Norsk brannvernforening, Gjensidige og DSB. Test røykvarsleren Test røykvarsleren ved å holde "test-knappen" inne noen sekunder. Røykvarsleren skal da begynne å pipe. Om den ikke gjør det, må du bytte batteri og gjenta testen, eventuelt kjøpe ny varsler. Hvis røykvarsleren gir fra seg korte pip, vil det si at batteriet begynner å bli dårlig. Da må du bytte batteriet med en gang.

" Bruk gjerne Røykvarslerdagen til å hjelpe noen som ikke klarer å teste eller bytte batteri selv. En ny røykvarsler kan også være en fin førjulsgave."

 

– Vi anbefaler seriekoblede røykvarslere, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje. Det kan være med på å redde liv, sier Øverby. Bør testes jevnlig Røykvarslere bør normalt byttes ut etter åtte til ti år. I rom med mye støv og skitt kan detektoren bli ustabil og gi falske alarmer, fordi sensoren blir skitten eller støvete. I slike miljø vil levetiden til røykvarsleren være kortere. Røykvarslere er EE-avfall som ikke skal kastes i søpla. Gamle røykvarslere kan leveres gratis til forhandlere og til din lokale gjenvinningsstasjon. – Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid, avslutter Øverby. På røykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.

 

FAKTABOKS:

 • Ha minst en røykvarsler i hver etasje.
 • Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen.
 • Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når døren mellom rommene er lukket.
 • Har du en bolig med mange rom eller flere etasjer bør du ha seriekoblede røykvarslerne. Da piper alle varslerne samtidig ved brann.
 • Velg optisk røykvarsler. De fleste boligbranner starter som ulmebranner, og da er optiske røykvarslere best.
 • Det er forhandlerne som er ansvarlig for at røykvarslerne de selger er produsert i henhold til regelverket.Det du må sjekke er at varsleren er CE-merket.

   

  Kontaktpersoner brannvesenet lokalt:

  Anders Øverby, branninspektør tlf. 985 40 763 Terje Haugland, branninspektør tlf. 908 11 598

  Med ønske om en branntrygg og god førjulstid fra oss i MHBR.

   

  Med hilsen

  Brannforebyggende avdeling

     Midt-Hedmark brann- og redningsvesen IKS

 Sist oppdatert: 01.12.2020 10:28:17