Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

​​​​​​​​​​​​​​ Kommunevåpen Logo - Engerdal nasjonalpark Nasjonalparkkomm​une


Stikkord A-Å | RSS | Facebook | Turistinfo​​​​

AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider

Bredbånd status august 2020

Av: Gerd Øverstad Galten | Publisert: 21.08.2020 08:05:10 | Emneord (los) bredband, forsiden
Kabel%20i%20boks

​​​Her kommer en status på bredbåndprosjektet.

Trinn to var planlagt bygget ut i 2020, men dette skjer ikke. Det er to hovedgrunner til forsinkelsen:

  • Tildelingen av finansiering fra NKOM og Fylkeskommunen ble delt i to deler slik at vår anbudsinvitasjon ble forsinket
  • Ingen tilbydere leverte tilbud på utbyggingen, noe som da medfører en/to nye anbudsrunder

Av geografiske og tekniske grunner er områdene i Trinn to søkt i flere mindre kontrakter, med spesifikke adresselister kvalitetssikret.

Telenor, som var den eneste tilbyderen i Trinn 1, har ønsket å gi tilbud, men på grunn av veldig store avstander/dårlig stolpekvalitet/høye kostnader ved en komplett fiberbasert leveranse (21Mkr++), har vi diskutert en mulig kombinert løsning (fiberkabel/trådløst)

NKOM muliggjorde tilskuddene for trådløs teknologi i juni i år, og før dette var det kun fiberbasert teknologi som kunne finansieres

Vi har hatt befaring i hele Trinn 2 området med Telenor, og det arbeides nå med å skrive anbudsinvitasjon på flere teknologiplattformer

Telenor har varslet at de ikke vil ha kapasitet til å ta leveranse i Trinn 2 før i 2022, men ved at vi lyser ut på forskjellige mulige teknologiplattformer kan naturligvis andre tilbydere komme på banen.

 

NB: Utviklingen av trådløs bredbåndteknologi går veldig raskt, og det kan hende at vi som kommune står oss på at enkelte områder blir bygget ut på trådløsteknologi, da det gir bedre dekning i fritidsboliger og i turområdene i naturen.

 

 

Fakta om Engerdal Bredbånd Trinn 1:

Antall adresser det er bygget bredbånd til er 570

Antall kunder som har bestilt er 417, hvorav 178 er i Telenor «kommersielle områder» og 239 utenfor. Dette er 73% av de husstandene som har tilgang til fibernettet

Det er nå installert hos alle unntatt ca 20 som ikke svarer på telefon eller sms for avtale om installasjon, eller som har utsatt på eget initiativ

Det gjenstår noen tilleggs installasjoner, med flere TV-uttak etc.

Det er skiftet ca 170 stolper

Det er gjort ca 400 nye barduneringer for å sikre stolper

Det er gjort ca 10 nye veikrysninger

 

 

Hvordan kan husstander som ikke har bestilt få tilgang?

Det offentlig finansierte prosjektet for Bredbånd Trinn 1 avsluttes nå, men Telenor tar imot bestillinger fra husstander, bedrifter og fritidsboliger som ligger i eller nær Trinn 1 området, dog uten kommunens medvirkning.

 

I artikkelen til høyre kan du lese hva vår næringskonsulent Jan Aage Røtnes har uttalt seg om prosjektet.  Hva han tenker om muligheter ved bredbåndsprosjektet, digital strategi i framtiden mm.

 

 

Sist oppdatert: 21.08.2020 08:12:42