Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

​​​​​​​​​​​​​​ Kommunevåpen Logo - Engerdal nasjonalpark Nasjonalparkkomm​une


Stikkord A-Å | RSS | Facebook | Turistinfo​​​​

AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider

Kulturprisen 2019 er tildelt Sigrid Stubsveen

Av: Gerd Øverstad Galten | Publisert: 12.06.2019 17:16:41 | Emneord (los) forsiden, kulturprisen
Sigrid på festivalten HEME DINE

​Sigrid Stubsveen

​Formannskapets har i møte i dag 12. juni vedtatt å tildele kulturprisen for 2019 til Sigrid Stubsveen. Vi gratulerer!


Formannskapets forslag til vedtak:
Engerdal kommunes kulturpris for 2019 tildeles Sigrid Stubsveen


Begrunnelse:
Engerdal kommunes kulturpris deles ut til personer eller lag som har gjort en særskilt innsats for kultur- eller samfunnslivet i Engerdal. Det legges til grunn et utvidet kulturbegrep der kultur også omfatter alt som bidrar til at lokalsamfunnet utvikles i en positiv retning.
Årets prisvinner er i aller største grad en person som har gjort en særskilt innsats for kultur- og samfunnslivet i Engerdal.


Sigrid Stubsveen er en utmerket ambassadør for vår lokale kultur og hun målbærer denne på en måte som gjør oss stolte. Tross sin unge alder har Sigrid Stubsveen blitt Engerdals fremste formidler av lokal og regional folkemusikk. Hun startet sin karriere som elev ved Kulturskolen i Engerdal og ble etter hvert med i spellemannslaget i Engerdal og er nå engasjert som lærer i kulturskolen.


Sigrid er folkemusiker med fele som hovedinstrument og har i år fullført en master ved Norges musikkhøgskole. I sitt masterarbeid har Sigrid Stubsveen tatt utgangspunkt i arkivopptak etter spellemennene Johan Elgshøen, Per Solvang og Embret Lund – tre viktige kilder for Engerdals-tradisjonen. Sigrid er også klar på hvem hun kan takke mye av suksessen for, hennes læremester over mange år, den tidligere kulturprisvinneren Jo Gjermunds.
På videregående gikk hun Landslina i Folkemusikk på Vinstra vidaregåande skule, flyttet etter dette til Oslo og gikk et år på Musikkvitenskap på Universitetet. Hun har også spilt på Det kongelige slott, deltatt i prosjekt med folkemusikkgruppa Majorstuen, musiker og skuespiller sammen med Kopparleden Teaterlag, i tillegg til at hun er instruktør på dans- og spellemannskurs og har sin egen folkemusikktrio Skau. Hun er også skuespiller i Kanalen – Et spell om Støa kanal og hun har avholdt konsert på Røros, både under Røros Martnan og Røros Folk Festival, samt mange andre plasser. NRK har også dekket Sigrids musikk og arbeid i flere programmer.


Sigrid Stubsveen har en sentral rolle i bevaringen, utøvelsen og videreføringen av folkemusikk og folkedans i Engerdal. Å samle inn, ta vare på og benytte den lokale kulturarven er viktig for Sigrid og viktig for Engerdal. Engerdal har hatt mange komponister. Sigrid har sett det som sin oppgave å få denne musikken dokumentert og tatt vare på for framtida.


Hun har allerede mottatt flere påskjønnelser. Allerede i 2013 mottok hun Drømmestipendet. Hun fikk Utdanningsforbundets ungdomspris i 2015. Hun kom på 2.plass under Landskappleiken i 2017 i kategorien fele, der hun representerte Engerdalsringen. Hun mottok Sparebank 1 Østlandets talentstipend for 2018.


En ny festival så dagens lys i Engerdal i 2016- Heme dine. Her får festivaldeltakerne oppleve lokal musikk og det arrangeres kurs i folkemusikk og dans for barn og unge. I tillegg arrangeres det egen leir for barn under festivaldagene på Lillerøåsen. I intervju med Femund Engerdal Magasin sier Sigrid; «Heme dine dekker mye av det jeg er opptatt av; kultur, friluft, lokalmat. Jeg har bodd borte i mange år, men er lokalpatriot på min hals. Med festivalen ønsker jeg å sette fokus på tradisjoner fra hjemstedet mitt og gjøre engerdøler og hytteeiere oppmerksomme på dette.»


Engerdal kommune er utrolig stolte av det Sigrid Stubsveen står for og har fått til.
På dette grunnlag tildeler Engerdal kommune Kulturprisen 2017 til Sigrid Stubsveen.

 Mer informasjon

Sist oppdatert: 12.06.2019 17:24:45