Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

​​​​​​​​​​​​​​ Kommunevåpen Logo - Engerdal nasjonalpark Nasjonalparkkomm​une


Stikkord A-Å | RSS | Facebook | Turistinfo​​​​

AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider

Anders Haugen er tildelt kulturprisen

Anders%20Haugen
​​​​ 
Vi gratulerer Anders Haugen med kulturprisen for 2013.
​Anders Haugen har i snart ti år arbeidet med å hente fram gamle lokale stedsnavn. Anders Haugen har lagt ned en formidabel jobb og med god hjelp registrert mer enn 3400 lokale stedsnavn i Engerdal. Formålet med arbeidet er at flest mulig skal få kjennskap til gamle lokale navn. Arbeidet er gratis tilgjengelig for allmennheten via nedlasting nedenfor, og kan blant annet legges inn på GPS.

Tidligere, mens en hadde en aktiv bruk av vår utmark, hadde det meste i landskapet sitt eget navn. I takt med et mer stillesittende samfunn står imidlertid de gamle stedsnavnene i fare for å dø ut. De fleste eldre stedsnavn er blitt til ved at en bestemt lokalitet har hatt betydning for folk, f.eks. i forbindelse med jakt, fangst, jordbruk, ferdsel eller annen virksomhet. For å betegne denne lokaliteten fikk den en adresse slik at andre kunne identifisere den. I begynnelsen kunne dette skje ved en beskrivelse av visse karakteristiske trekk ved stedet.

Stedsnavn er derfor språklige kulturminner som har krav på vern på samme måte som for eksempel gamle bygninger og gjenstander. Det er det språkhistoriske, kulturhistoriske og bosetningshistoriske aspektet ved stedsnavnene våre som kaster lys over tidligere tiders liv og virke. Stedsnavn er adresser eller veivisere som hjelper oss med å orientere oss i omverdenen. På samme måte som personnavn hjelper oss med å skille mennesker fra hverandre, hjelper stedsnavnene oss med å skille steder fra hverandre.

Anders Haugen sitt nitidige arbeid har derfor viktige kulturhistoriske, språkhistoriske og bosetningshistoriske verdier. Verdier som er digitalisert og tilgjengelige for allmennheten og på den måten sikret for all ettertid.

På dette grunnlag tildeler Engerdal kommune Kulturprisen 2013 til Anders Haugen.


Sist oppdatert: 27.05.2015 15:35:46