Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

​​​​​​​​​​​​​​ Kommunevåpen Logo - Engerdal nasjonalpark Nasjonalparkkomm​une


Stikkord A-Å | RSS | Facebook | Turistinfo​​​​

AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider

Søre Elvdal kirkeSkogbrann i 1837 tok mye av Østlia, og varmen slo over elven sør for Snerta og dro sørover. 1852 brant det på nytt i Vestlia – men Skjærbekkdalen stod igjen, uberørt, og tømmer ble hogget. Tvister om eiendomsrett til skogen førte til rettsaker. Høyesterett fastslo i 1869 at Staten var eier. Etter 17 år hadde tømmeret til å bygge kirken ligget for lenge, og råtnet. Nytt tømmer ble hogget og i 1885 var kirken ferdig. Per Husfloen f. 1885 og Abraham P. Sørli, f. 1886 var de første som ble døpt i kirken. Da brukte presten det gamle fatet av messinglegering som ikke brukes i dag.


Kirken er den minste i Engerdal, det er dog en ”langkirke”, etter tidens byggestil. Den ble brukt som skole i mange år. I 1920 tallet fikk grenda skole. Våren 1921 brant taket i kirken som følge av gnister fra ovnen.


Riksantikvaren er ikke fornøyd med den hvitmalte kirken – opprinnelig var den tjærebrun.


Den første altertavlen var et hvitmalt kors som i mange år har stått oppe i tårnet. En malt altertavle kom på plass i 1917. Det er en kopi og viser tre kvinner som kom til Jesu grav. En engel peker opp mot himmelen. Nederst på tavlen er malt: Han er opstanden. Maleren er Oline Galaasen, f. 1872 på Jons i Galåsen, Trysil. Hun var lærerinne og er søster av forfatteren Haakon Galaasen.


Klokken har stått i Bochum, Tyskland. Den blei sin tid hentet i Rendalen med hest av Ole P. Snerten, f. 1859 og Jo P. Snerten, f. 1858. De var ikke brødre men brukere på hver sin gard.


Søre Elvdal kirke har markert sitt 100 års jubileum under sogneprest Pål Sindres prestetid med biskop Georg Hille og Prost Finn Huseby til stede.
Sist oppdatert: 06.12.2016 13:59:10