Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

​​​​​​​​​​​​​​ Kommunevåpen Logo - Engerdal nasjonalpark Nasjonalparkkomm​une


Stikkord A-Å | RSS | Facebook | Turistinfo​​​​

AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider

Hedmark - et laksefylke

Vænerlaks%20-%20smolt
Etter flere tiår med fravær, svømmer det nå igjen laks i Hedmarks laksevassdrag - Femund/Trysilvassdraget.

​Fylkesmannen i Hedmark skriver:

 

For å vurdere vannkvaliteten og høste erfaringer har Vänerlaksprosjektet satt ut rogn i Femund-/Trysilvassdraget vintrene 2012 og 2013. Norsk institutt for naturforskning, NINA, har dokumentert at opptil 90 % rogna har klekket. De høyeste klekkeprosentene samsvarer godt med erfaringene som er gjort på Vestlandet, hvor rognutlegging av lakserogn har vært brukt i en årrekke.
Overingeniør i NINA, John Gunnar Dokk, med en to-somrig lakseunge i Femund-/TrysilvassdragetI går påviste prosjektet og NINA at yngelen overlever. Begge årsklassene av laks ble påvist! Laksen ser også ut til å trives godt idet de vokser svært bra. Faktisk kan de vise til tilsvarende tilvekst som naturlig rekruttert fisk på den svenske gytestrekningen. De en-somrige laksene som ble fanget i går var mellom 58 og 64 mm lange, mens de to-somrige var mellom 115 og 132 mm.
«Vänerlaksens frie gang» er et treårig INTERREG-prosjekt. Prosjekteierne er Länsstyrelsen i Värmland og Fylkesmannen i Hedmark. Prosjektet avsluttes i august 2014. Når prosjektet sine målsettinger, vil disse første laksene kunne komme seg ned til Vänern forsommeren 2015, og returnere til Norge som gytefisk et par år senere.
En to-somrig lakseunge:
En to-somrig lakseunge 
En en-somrig lakseunge:
En en-somrig lakseunge 
Alle foto: Håkon Berg Sundet

 Mer informasjon

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 11.02.2019 12:32:26