Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

​​​​​​​​​​​​​​ Kommunevåpen Logo - Engerdal nasjonalpark Nasjonalparkkomm​une


Stikkord A-Å | RSS | Facebook | Turistinfo​​​​

AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider

Gylne måltidsøyeblikk

Av: Gerd Øverstad Galten | Publisert: 06.10.2015 08:34:35 | Emneord (los) forsiden, Sykehjem
Gylne%20måltidsøyeblikk%20-%20deilig%20mat

​Med denne invitasjonen fikk vi en mulighet til å bedre samhandling mellom avdelinger og kjøkken samt øke kunnskapen blant alle ansatte om viktigheten av ernæring og hva et måltid betyr for pasientene våre.


 
 
Vi satte opp fire punkter som vi ønsket å fokusere på:

· Forebygge underernæring hos eldre.
· Få til en inkludert bruker- og pårørendemedvirkning slik at betydningen for maten og måltidene blir respektert av alle.
· Et ønske om å gi pasientene økt matlyst samt en god atmosfære rundt måltidene.
· Kompetanseheving.
· Brukermedvirkning.

 

Gylne%20måltidsøyeblikk%20-%20matglede

Matglede

Gylne%20måltidsøyeblikk%20-%20selvforsyning

Selvforsyning

Utdrag fra beskrivelsen:


Vi på Engerdal Sykehjem er heldige som har eget institusjonskjøkken. De leverer mat inspirert fra lokale tradisjoner – også samisk, noe som kommer frem i ukemenyen.
Råvarer som benyttes er kortreist; - for eksempel bær, fisk og kjøtt. Kjøkkenet baker også eget brød og kaker. I alle høytider blir det servert hjemmelaget tradisjonskost av alle slag, som hjemmebrygget øl, stomp, rull, småkaker osv.
For å understreke hvor viktig vår betydning for matkultur er, stiller alle ansatte hvert år opp og inviterer til julebord for pasientene. I tillegg blir pasientene invitert av frivillige til julebord og faste hyggestunder med servering av tradisjonskost.

Vi har en stabil personalgruppe som kjenner pasientene godt, hva de liker og hva de er vant til å spise. Det blir tatt hensyn til spesialkost, allergier og ønskekost.
Ellers tilrettelegger vi for små grupper for den enkelte pasient der hvor det er behov for en tettere oppfølging. Betjeningen skal sitte sammen med pasientene under måltidene. Alle avdelinger faller til ro rundt måltidene av respekt for viktigheten av matro.
Maten blir ofte servert direkte fra kjele, og tilrettelegges slik at pasientene kan forsyne seg selv. Dette fordi kjeler på bordene er kjent for pasienten samtidig som maten holder lengre og bedre på temperaturen.

På hver avdeling er det opprettet ernæringskontakter. Deres hoved-oppgave er å kartlegge ernæringsstatus hos pasientene i samarbeid med sykepleier og tilsynslege. Ernæringskontaktene samarbeider også godt med kjøkkenpersonalet, og har ansvar for informasjon i sin avdeling og til kjøkkenet. Ved mistanke om ernæringssvikt hos en pasient, kartlegges dette og nødvendig tiltak iverksettes i samarbeid med pasienten, pårørende og lege.

Rapporten er innsendt Fylkesmannen i Hedmark for vurdering, hvor de tre beste i Hedmark går videre til landsfinalen.

Rapportene er levert alle avdelinger på sykehjemmet, og finnes også på venterommet til legekontoret.
Om noen ønsker å lese hele rapporten kan du klikke på dokumentet til høyre.

gylne%20måltidsøyeblikk%20-%20høstpyntet%20bord 

Høstpyntet bord

Sist oppdatert: 06.10.2015 09:19:40