Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

​​​​​​​​​​​​​​ Kommunevåpen Logo - Engerdal nasjonalpark Nasjonalparkkomm​une


Stikkord A-Å | RSS | Facebook | Turistinfo​​​​

AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider

Informasjon til kommunens befolkning

Av: Gerd Øverstad Galten | Publisert: 17.03.2020 09:50:29 | Emneord (los) corona, forsiden
spørsmåltegn

​På grunn av påvist smittetilfelle i vår kommune og et økende antall spørsmål og henvendelser ser vi behovet for å dele noe informasjon.​

Informasjonen finner dere også på FHI sine nettsider.

 

1.       Smitteveier: Viruset smitter ved at det overføres gjennom dråpe – og kontaktsmitte. Det kan være gjennom luft ved at en smittet person nyser/ hoster, det kan være via hender ved håndhilsning eller annen fysisk kontakt eller via inventar ved at den syke har hatt viruset på hendene. Man regner med at inkubasjonstiden, altså fra du får smitte til sykdom bryter ut, varierer fra 0-14 dager.

2.       Testing: Det er begrenset tilgang på testutstyr. Testing er derfor forbeholdt de tilfeller der testresultat kan gi konsekvenser. Det er pasienter med akutt innsettende luftveisinfeksjon med behov for innleggelse og pasienter som er innlagt. Videre gjelder det for helsepersonell med akutt innsettende luftveisinfeksjon, personer som har vært i nærkontakt med påvist smittetilfelle og andre sårbare grupper som vurderes for testing ved milde / moderate symptomer.

  • Med symptom menes minst ett av følgende; hoste, feber og kortpustethet

3.       Ved et påvist smittetilfelle vil kommunelegen eller den lege som har utført test og mottatt prøvesvar, kontakte den smittede og spore opp nærkontakter. Nærkontakter er definert som følgende;

  • Tett kontakt med bekreftet tilfelle, for eksempel bor i samme husstand
  • Håndhilsning eller fysisk kontakt med påvist tilfelle, inkludert hosting/ nysing
  • At man har oppholdt seg i samme rom som påvist tilfelle med mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter (eks klasserom, møterom)
  • At man pleier syk pasient
  • At man har hatt nærkontakt på fly / samme reisefølge som påvist tilfelle

 

Når det gjelder helsepersonell så skal disse møte på jobb som normalt, selv med husstandsmedlemmer som har vanlig luftveisinfeksjon. Alle ansatte med direkte symptomer på luftveisinfeksjon skal holde seg hjemme til ett døgn etter man er symptomfri.

Svenske arbeidstakere med samfunnskritiske funksjoner skal også møte på jobb som vanlig, inntil det foreligger andre bestemmelser.

 

Legetjenesten vil nå prioritere ø-hjelp og corona tilfeller. Det vil si at ordinære konsultasjoner må vente, i første runde til ut neste uke. Er du usikker, ta kontakt for veiledning på telefon.

 

Ved spørsmål om Corona, har vi frigitt et telefonnummer som er bemannet av lege som i tidsrommet 08-16 kan gi svar på spørsmål. Tlf nr er 48 89 26 64

Sist oppdatert: 17.03.2020 10:03:17