Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

​​​​​​​​​​​​​​ Kommunevåpen Logo - Engerdal nasjonalpark Nasjonalparkkomm​une


Stikkord A-Å | RSS | Facebook | Turistinfo​​​​

AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider

Tenk energismart med kombivarme!

solfanger%20hus
​Kanskje du har tenkt å anskaffe et nytt vannbårent oppvarmingssystem til huset?

 

Hvis du tenker helhetlig kan et vannbårent system med bruk av solfanger og vedovn med vannkappe være en smart løsning.

 

Vedovnen skal dekke behovet for oppvarming og tappevann om vinteren, og solfangere skal dekke oppvarming av tappevann i sommermånedene eller så lenge sola skinner. Både sola og veden gir varme til en god isolert akkumulatortank som leverer varmtvann i hele huset gjennom det vannbårne systemet.

 

 
Du får en løsning som bruker nesten bare fornybar energi, og som benytter «gratis» varme om sommeren (kanskje har du også gratis ved?). «Nesten» fordi el-kolben i akkumulatortanken kan benyttes til oppvarming av vannet mellom sesongene, når det ikke er nok sol og du synes det er for varmt med vedfyring. Dersom du bruker vedkjel - som f.eks. er plassert i kjelleren - kan du selvfølgelig også fyre med ved når det er varmt ute.

 

I tillegg er det lurt å passe på å isolere rørene godt fra de ulike komponentene til akkumulatortanken og det vannbårne systemet. Dette reduserer varmetapet fra varmtvannet. En akkumulatortank som er bra isolert kan også redusere energibehovet.

 

 
Du kan dessuten ha nytte av en liten varmegjenvinnertank. Den gjenbruker varmtvann fra dusj, oppvaskmaskin og vaskemaskin til å varme opp vann i akkumulatortanken. Det eksisterer også oppvaskmaskiner som kan kobles direkte til akkumulatortanken.
Denne kombiløsningen med sol og ved kan derfor være et smart valg. Det er viktig å være klar over at dette er en lite kjent løsning hos mange leverandører, og at det derfor er en fordel å ha en del kunnskap selv. Løsningen kan også kreve litt oppfølging av ulike leverandører i installasjonsfasen. Noen organisasjoner som kan bidra til å gi gode råd og anbefalinger rundt en slik løsning er Norsk Solenergiforening og Norsk Varmeteknisk Forening. Takk kontakt med dem om du er i tvil.  

 

Sist oppdatert: 27.05.2015 15:34:17