Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

​​​​​​​​​​​​​​ Kommunevåpen Logo - Engerdal nasjonalpark Nasjonalparkkomm​une


Stikkord A-Å | RSS | Facebook | Turistinfo​​​​

AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider

Optimalt energiforbruk i huset: Varmestyringssystem

Strømbryter
​Her får du gode råd i forhold til oppvarming av bolig.

​Den normale vinterkulden har endelig etablert seg i Innlandet. Nå er utfordringen å holde best mulig på varmen, og samtidig bevare komforten.
Kanskje kan det hjelpe deg å installere et varmestyringssystem? Det gjør det enklere å passe på varmeutstyret i boligen din.

Et varmestyringssystem fungerer som en sentral styreenhet for oppvarming, og regulerer romtemperaturen i alle rom (minst 3 rom). Den sikrer også et effektivt energiforbruk både når det er folk hjemme og når huset står tomt.
Det finnes enkle systemer som styrer kun ovner og mer avanserte systemer som kan styre flere kilder. Her kan det i tillegg kobles på forskjellige typer energikilder: elektrisk oppvarming (panelovner, varmekabel,..) men også pelletskaminer, gasspeiser og vannbårne systemer. Spør en leverandør om anlegget ditt er nytt nok for å kobles på et varmestyringssystem. Leverandøren kan også gi informasjon på prisen for en løsning som passer ditt hus.

Du kan kontrollere temperaturen i hvert enkelt rom, og senke den flere grader om natten og når du er borte. Dette kan påvirke regningen for oppvarming mye uten at du merker det på komforten. Dersom du reduserer varmen med bare én grad, reduseres oppvarmingskostnadene med hele 6 prosent. Husk også at varmen kan skrus ned rundt to timer før du går til sengs.

Moderne varmeovner tilbyr alternativ med for eksempel automatisk termostat og tidsprogrammering, som lar deg kontrollere og begrense energibruken til den perioden da varmen behøves.
Med et litt avansert varmesystem kan du også kontrollere det fra jobben (via internett eller SMS), slik at du kommer hjem til et varmt og komfortabelt hus og likevel sparer energi og penger mens du er borte. Du kan også styre lys, ventilasjon, alarmer, solavskjerming, og flere andre elektriske komponenter.

Det eksisterer også en billig måte å spare energi med panelovner; vanlige tidsbrytere som kobles på stikkontakten. De koster typisk 100-200 kroner.  Slik kan du bestemme faste tidspunkter for når en elektrisk ovn skal slå seg av og på.
En lite eksempel på optimal romtemperatur i huset:
•         I soverommet trenger man ikke mye varme. Man sover godt med 16 °C.
•         I andre rom som barnerommet, stue- og spisestue er 20 °C god komforttemperatur.
•         Badet er vanligvis husets varmeste rom, og 22 °C er vanlig.
Nye gulvvarmesystemer er også veldig bra i kombinasjon med et varmestyringssystem. Disse bruker som regel mindre energi til å varme huset opp enn andre oppvarmingsløsninger, og gir veldig bra komfort.

Godt å vite:
Enova gir inntil 4.000 kroner i støtte hvis du investerer i et varmestyringssystem (lenke under).
https://tilskudd.enova.no/Tiltak/11

 

Sist oppdatert: 27.05.2015 15:34:11