Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

​​​​​​​​​​​​​​ Kommunevåpen Logo - Engerdal nasjonalpark Nasjonalparkkomm​une


Stikkord A-Å | RSS | Facebook | Turistinfo​​​​

AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider

LED-pærer anbefales

forskjellig utvalg av LED lyspærer
​Utvalget av LED-pærer begynner å bli stort og dekker de fleste behov, mener
Energiråd Innlandet. Her er to eksempler.
​​​Utfasingen av glødepæren har skapt lett forvirring og frustrasjon blant en del. Hva skal man velge nå? Heller LED enn halogen, mener Energiråd Innlandet.

​ 
LED-pærer er for alvor begynt sitt inntog i butikkene. Utvalget og kvaliteten på LED-pærene blir stadig bedre, men det er nok fortsatt store variasjoner på kvaliteten. En av LED-pærenes store fortrinn -  i tillegg til energiforbruket – er levetiden. LED-pærer anslås å ha en levetid på 25 – 45000 timer. Til sammenlikning har en 230 V halogenpære levetid på 1500 – 3000 timer, og er blant de som kommer dårligst ut.
 
Hvis du har mange spotter med halogenpærer i huset ditt, bør du absolutt begynne å vurdere LED-pærer. Halogenpærer er ikke spesielt energieffektive, og avgir dessuten veldig mye varme. Det er svært viktig å overholde minsteavstanden til brennbart materiale. Det er derfor mange gode argumenter for å vurdere overgang til LED.
 
Her er et konkret eksempel:
Har du 20 spotter i  huset, som står på i snitt 8 timer hver dag, får du følgende regnestykke for energkostnader:
LED 7 W: 400 kr/år
Halogen 50 W: 2900 kr/år
 
Teoretisk levetid for LED er 10 år, og for halogen 1 år. I snitt kan man gå ut fra at LED er 4 ganger dyrere enn halogen i innkjøpspris. Men pga av varigheten, vil allikevel kostnadene for innkjøp av halogen bli 2,5 ganger høyere enn LED.
 
Markedet for LED er i ferd med å bli ganske stort, og LED-lysene kommer inn i mange rom. Produktutvalget er større, og kvaliteten stadig bedre. Hva med å tenke LED hvis du vurdere ny julebelysning i år?
 
 
Mer informasjon og inspirasjon finner du på:
http://www.lyskultur.no/

Skrevet av Tomas Jevne, informasjonsmedarbeider i Energiråd Innlandet

Sist oppdatert: 27.05.2015 15:33:41