Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

​​​​​​​​​​​​​​ Kommunevåpen Logo - Engerdal nasjonalpark Nasjonalparkkomm​une


Stikkord A-Å | RSS | Facebook | Turistinfo​​​​

AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider

Energisparing: ikke glem hytta!

Istapper%20på%20hustak
​Nå står vinterferien for døren, og mange vil slappe av på hytta. Kanskje er det tid for å tenke på energisparing der også?

 

Hytta blir mer og mer et «feriehus» hvor mange vil ha god komfort. Dette fører til økt bruk av energi. Uavhengig av om du planlegger større eller mindre tiltak, er det likevel muligheter for å spare både energi og miljø. Ofte har for eksempel hytter dårlig isolasjon, gamle vinduer og gamle ovner.
En stor del av energien som brukes i en privatbolig går til romoppvarming og tappevann. Det samme gjelder hytter. Du kan tenke på enkle energisparetiltak på lik linje med en vanlig bolig:
·        Bruk sparedusj om du har dusj på hytta
·        Ikke la lyset stå på når du er ikke i rommet. Skift til sparepærer.
·        Bytt ut gamle hvitevarer! Husk å kjøpe energiklasse A+ eller bedre.
·        Bytt ut gamle panelovner. De nye bruker mye mindre strøm.
·        Ikke ha varme på når dere ikke er der i lengre perioder (steng vannet). Det finnes rimelige løsninger som gjør at du kan «ringe hytta varm» før du skal dit neste gang, det vil si at du kan skru på varmen ved å ringe eller sende sms før du reiser.

 

 
Du kan også begynne å planlegge større energitiltak (se forrige energisparetips for detaljer):
 

 

·        Installer varmestyringssystem (opp til 4 000 kr fra Enova i tilskudd). Ta kontroll over energibruken din!
·        Installer varmegjenvinning av gråvann (opp til 2 500 kr fra Enova i tilskudd). Varme kan brukes om igjen! Ikke la den gå til kråkene.
·        Skift vinduer og dører om disse er for gamle. Dette øker komforten. Bytt til 3-lags lavenergivinduer. Hvis du skal rehabilitere hytta, bør vinduene plasseres slik at du kan utnytte så mye naturlig lys som mulig (gratis varme og lys), og plasser belysningen smart der hvor du får mest behov for det.
·        Etterisolering av tak. Det mest energieffektive og lønnsomme tiltaket når du etterisolerer! Det er selvfølgelig også lurt å etterisolere gulv og vegger.
·        Bytt gamle varmekilder. Hvis du eier en gamle ovn, kan en ny, rentbrennende ovn være aktuelt. De er mer energieffektivt enn gamle peiser og vedovner, og bedre for miljøet (mindre utslipp av svevestøv til atmosfæren)
God energispareferie!

 


 

Sist oppdatert: 27.05.2015 15:34:15