Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

​​​​​​​​​​​​​​ Kommunevåpen Logo - Engerdal nasjonalpark Nasjonalparkkomm​une


Stikkord A-Å | RSS | Facebook | Turistinfo​​​​

AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider

Energieffektiv ventilasjon

barn%20blåser%20løvetann
Temperaturen er nå stort sett godt under 0 grader, og man tenker ofte ikke på å lufte når det er så kaldt ute. Men selv om det er vinter er det viktig å ventilere huset, slik at inneluften ikke bidrar til helseplager og fuktskader.

​Det eksisterer flere typer ventilasjonssystemer: Naturlig (typisk for boliger fra før 1970-tallet), og mekanisk og balansert ventilasjonsanlegg.

Nye boliger har gjerne balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Dette reduserer varmetapet man vanligvis får gjennom ventilasjon, og bidrar til et godt inneklima med bra komfort og lav helsemessig risiko. Et slikt system krever nøyaktig montering, et lufttett hus og vedlikehold (filterskifte) for å fungere bra. (Se SINTEF rapport «Bygg tett - og ventiler rett»)

Eldre boliger er ofte ikke så tette, og det er derfor ikke like enkelt å sette opp et balansert system uten grundig renovering. I tillegg må all luften vi trekker ut fra bad og kjøkken gjennom ventilatorer og baderomsvifter erstattes med ny luft, som deretter må varmes opp. Dette krever energi!
Det finnes i dag både kjøkkenvifter og varmevekslere mot friluft som kan monteres i veggen og forhåndsvarme inngående luft ved hjelp av den varme, utgående luften. Slik kan du få god lufting i enkeltrom uten å sende all varmen ut til kråkene. Disse innretningene har lavinvesteringskostnad, og kan være aktuelt i enkeltrom der behovet for utlufting er stort.

Før du bestemmer det for på hvilket ventilasjonssystem du ønsker, er det nødvendig med en helhetlig tilnærming, særlig hvis du ønsker å pusse opp hele huset eller å bygge nytt. Her er noen punkter et energieffektivt ventilasjonssystem bør oppfylle:
•         begrense behovet for ny luft
•         sikre et sunt inneklima i boligen, også i områder med forurenset uteluft
•         sikre god komfort
•         være energieffektivt! Energiforbruket fra anlegget bør være så lavt som mulig.
•         være pålitelig og holdbart

VVS-organisasjoner har mer informasjon om hva som finnes på markedet som passer for nettopp deg, i forhold til hva huset krever og hva det er mulig å installere der.

Det finnes også god informasjon om ventilasjonssystemer på Enovas webside.
http://www.enova.no/radgivning/privat/rad-om-produkter-og-losninger/styring-og-effektivisering/ventilasjon/108/0/


Sist oppdatert: 27.05.2015 15:34:12