Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

​​​​​​​​​​​​​​ Kommunevåpen Logo - Engerdal nasjonalpark Nasjonalparkkomm​une


Stikkord A-Å | RSS | Facebook | Turistinfo​​​​

AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider

Trygg Trafikk - Skolestart

Av: Lillian Lundby | Emneord (los) forsiden, Grunnskole, ebus
Skolevei
​​Når foreldre råkjører sine egne barn til skolen, setter de naboens barn i fare. – Gi dem heller en sunn og god start på dagen. La barna sykle eller gå! sier Marianne Mittet Solbraa i Trygg Trafikk.

​Hvert år holder politiet trafikkontroller i forbindelse med skolestart. Hvert år mister en rekke foreldre førerkortet, eller får høye bøter, for å ha råkjørt på skoleveiene. I baksetet sitter den håpefulle og ser kanskje venner som sykler eller går til skolen.

– Et stadig problem ved mange skoler er den kaotiske trafikken ved skolestart og skoleslutt. Jo flere som kjører, dess flere uoversiktlige og farlige situasjoner blir det for barna, sier distriktsleder Marianne Mittet Solbraa i Trygg Trafikk Hedmark.

Impulsive barn
De som går eller sykler til skolen får trafikkerfaring, frisk luft og fysisk aktivitet som gir en god start på skoledagen. Hvis du må kjøre bil, vurder om du kan stoppe et stykke unna skolen. Da kan barnet gå den siste delen av veien alene eller sammen med andre.

– Kjører du på en skolevei må du huske at barn er impulsive. Oppdager de noe spennende, kan de glemme at de krysser veien, sier Mittet Solbraa.

De yngste skolebarna forstår ikke at bilisten kan være opptatt av andre forhold i trafikken, og at de derfor ikke legger merke til dem.

Vil gjerne sykle
I dag kjøres mange med bil til skolen av foreldre, selv om avstanden er kort. Dersom flere sykler i stedet for å bli kjørt, vil biltrafikken ved skolene og langs skoleveien reduseres. Mange barn sier at de ville ha syklet, dersom de fikk bestemme selv.

Trygg Trafikk anbefaler at barn bør være 10-12 år gamle før de sykler alene i blandet trafikk. Det er først i denne alderen de har forutsetninger for å kunne sykle i et vanskelig trafikkbilde.

– Er skoleveien trygg nok, kan barn gjerne sykle alene tidligere. Det kan også være fint å sykle sammen med foreldrene, sier distriktslederen.


Tips fra Trygg Trafikk:
• Der det er mulig bør barna gå eller sykle til skolen, gjerne sammen med voksne.
• Øv på skoleveien sammen med barna.
• Foreldre eller andre voksne kan samarbeide om å følge og hente barna på skolen hver sine dager.
• Last ned gratis brosjyrer på Trygg Trafikks nettside om sikker skolevei og skoleskyss, klikk deg inn på lenken på venstre side.

 Disse er laget til foreldre, lærere, rektorer, bussjåfører og busselskaper som transporterer elever.

Kontaktperson:
Distriktsleder Marianne Mittet Solbraa  i Trygg Trafikk Hedmark, mob. 90880312

Sist oppdatert: 11.05.2015 12:46:19