​​​​​​​​​​​​ Kommunevåpen Nasjonalparkkomm​une
Stikkord A-Å    |   RSS  |  Facebook  | Turistinfo​​​​

Verdensdagen for psykisk helse: Se hverandre - kast maska!

Verdensdagen%20for%20psykisk%20helse

Verdensdagen 2015 markeres på Engerdal barne- og ungdomsskole med en forestilling til ungdomsskoleelever mandag 12. oktober med navn: Hvem er du egentlig?

I år vil folkehelsekampanjen oppfordre deg og meg til å være ærligere. Til å «kaste maska». For mange av oss er det å være åpen om at man har en tung dag noe som er vanskelig.

​Det er vanskelig å innrømme for andre at man ikke klarte eksamen, at man har dårlig råd eller at man ikke har hatt tid eller ork til å støvsuge huset på to uker.​Ingen av oss lever perfekte liv. Det å tørre å være åpen og vise verden alle sider av hvem vi egentlig er, kan være med på å senke prestasjonskravene som vi føler på i det daglige. Det må bli lov å ha «riper i lakken». Dette kan bidra til en bedre hverdag for oss alle. Det å være åpen om psykisk helse kan ha helsefremmende og forebyggende virkning.

Manglende selvfølelse og åpenhet fører til psykiske helseplager og uteblivelse fra skole og arbeidsliv. Selv om fremveksten av sosiale medier og dagens informasjonssamfunn bidrar til større synlighet, opplever svært mange at dette også bidrar til større press på å fremstå perfekt. Ny forskning viser at vi blir nedstemt og lei oss av å konstant se andres «lykke». Flere tar til orde for at prestasjonssamfunnet og manglende følelse av egenverdi er medvirkende årsak til psykiske helseplager.

De senere årene har vi sett en økt åpenhet ved at vanlige mennesker og kjente personer snakker om sin psykiske helse også i det offentlige. Fortsatt er det et stykke å gå før egen psykisk helse er et like dagligdags samtaleemne som fysisk helse, både når det gjelder forebygging og sykdom. Vi vet for eksempel at menn er dårligere enn kvinner på å oppsøke hjelp. Mange løser problemer med økt rusforbruk, og de er dårligere til å snakke om egne utfordringer. Det er på tide å ta et oppgjør med «Styggen på ryggen», som artisten OnklP rapper om.

I år markeres verdensdagen i Engerdal på Engerdal barne- og ungdomsskole med en performance-forestilling til ungdomsskoleelever og deres lærer mandag 12. oktober med navn: Hvem er du egentlig? Oppsatt av en tidligere elev fra Stange videregående Dramalinje med medhjelpere. Samme forestilling vises i Trysil kommune, på Frivillighetssentralen søndag 11. oktober. Tidspunkt blir annonsert senere. Inngang er gratis.

Arrangør: Mental Helse Trysil, psykiatrisk sykepleier i Engerdal kommune og Frivillighetssentralen i Engerdal Kommune

Kilde: www.verdensdagen.no

Sist oppdatert: 30.09.2015 13:08:27