​​​​​​​​​​​​ Kommunevåpen Nasjonalparkkomm​une
Stikkord A-Å    |   RSS  |  Facebook  | Turistinfo​​​​

Nye rutiner for egenerklæringer og konsesjonsbehandling

verdenskart med knapp til å trykke på

​fra kartverket.no

​Kartverket innfører elektronisk tinglysing og det nye systemet blir satt i produksjon 18. april 2017.

​Da etableres også en egen modul hvor konsesjonsinformasjon registreres i matrikkelen, slik at informasjonen kan sjekkes elektronisk i forbindelse med elektronisk tinglysing.

Erverv av fast eiendom krever som utgangspunkt konsesjon (en tillatelse) fra det offentlige. Mange erverv er fritatt fra konsesjon, og man trenger ikke levere full konsesjonssøknad. Grunnlaget for konsesjonsfriheten må likevel i mange tilfeller erklæres på en egenerklæring om konsesjonsfrihet.
Kommunen er konsesjonsmyndighet, og behandler søknader om konsesjon. Dette gjelder også egenerklæringer om konsesjonsfrihet.

I dagens papirbaserte tinglysingssystem må dokumentasjonen på at kommunens konsesjonskontroll er gjennomført legges ved dokumentene til tinglysing.

Gjennom den nye konsesjonsmodulen legges det opp til at kommunen mottar egenerklæringer eller konsesjonssøknader på samme måte som i dag. Utfallet av kommunens lovpålagte konsesjonsbehandling skal så registreres i en egen modul i matrikkelen. Egenerklæringer sendes ikke lenger tilbake til søkeren, men kommunen sender en bekreftelse på at kontrollen er gjennomført. Opplysninger om at konsesjonsforholdene er avklart er etter dette umiddelbart tilgjengelig for tinglysingen, og tinglysingsmyndigheten vil i de fleste tilfeller kunne utøve konsesjonskontrollen i løpet av sekunder. Det medfører mindre postsending, og enklere håndtering.

Kontakter (utvalg)

Sist oppdatert: 15.03.2017 12:44:25