Marja Helena Fjellheim Mortensson har fått Hedmark fylkes kulturpris

​Hedmark fylkeskommune tildeler Kulturprisen 2013 til Marja Helena Fjellheim Mortensson. Vi gratulerer!!
 Marja helene

Marja Helena Fjellheim Mortensson

«Å være den jeg er, det kan jeg bare være når jeg får synge og uttrykke meg
på det språket som er mitt.»

Marja%20Helena%20Fjellheim%20Mortensson.png

Marja Helena Fjellheim Mortensson er 19 år og kommer fra en reindriftsfamilie i Svahken Sïjte/Elgå Reinbeite distrikt i Engerdal kommune. Marja er en av noen få hundre personer som snakker sør-samisk. Hun er den første i sin familie som fikk bo hjemme og samtidig lære sør-samisk på skolen. Allerede i 1. klasse på Elgå skole begynte Marja med sang og joik, og har sunget siden. Hun går nå siste året på musikklinja på Stange videregående skole.
Marja lar seg inspirere av alt fra listepopp til jazz og joik, men ønsker også å lære mer om de tradisjonelle joikene som danner urkraften i den sørsamiske musikken og kulturen.
Marja%20Helene%20Fjellheim%20Mortensson

Marja skriver sanger og komponerer joiker om det som opptar henne; alt fra natur til politikk. Musikken hennes har budskap som formidler den sørsamiske kulturen. Hun er kjent for blant annet sangen «Aaltoej sårkoe - Simlens sorg» og «Håhnkoe - håp». Målet med sangene er å skape en større kulturforståelse. Siden hun synger på et heller ukjent språk kombinerer hun gjerne musikken med visuell kunst som virkemiddel.
Joikeren og sangeren har en unik sangstemme og håper i fremtiden å kunne leve av å skrive og fremføre sørsamisk musikk.

Noen av Marja Helena Fjellheim Mortenssons opptredener:
·         Minnemarkering for 22. juli i Sametinget i 2011
·         Åpningen av Sametinget i 2013
·         Samisk Hus, Oslo i anledning Stemmerettsjubileet, oktober 2013
·         Fjernsynsserien «Den stille kampen: kampen for språket» på NRK2
·         Indigenous Song Lines 2013 (en sangkonkurranse for urfolk rundt om i verden)

Andre lyd- og videofiler
Begrunnelse for prisen:
Marja Helena Fjellheim Mortensson er en ung sørsame som på en utmerket måte formidler og fornyer den sørsamiske kulturen. Hun komponerer og fremfører egne sanger og joiker, gjerne ledsaget av visuell kunst for å understreke stemningen og budskapet, da kun noen få hundre individer forstår og snakker det sørsamiske språket.
Hedmark fylkeskommunes arbeid med den samiske kulturen og andre nasjonale minoriteter er forankret i både grunnloven og ulike konvensjoner. Fylkeskommunen har en egen samarbeidsavtale med Sametinget.

Tekst og bilder:  Hedmark fylkeskommune
Sist oppdatert: 27.05.2015 15:26:50