​​​​​​​​​​​​ Kommunevåpen Nasjonalparkkomm​une

Marja Helena Fjellheim Mortensson fikk i dag overrekt kulturprisen 2017

Artist Marja får pris av ordfører Lars Erik

​Marja Helena får prisen på kr 20.000 fra ordfører Lars Erik

I forbindelse med en konsert som Marja hadde på Engerdal barne- og ungdomsskole i dag fikk Marja sin velfortjente kulturpris for 2017. Vi gratulerer så mye!​

​Marja er en travel artist og det har vært forsøkt tidligere å få overrekt kulturprisen for 2017 som ble vedtatt utdelt til Marja i formannskapet 20. juni 2017.

Kulturprisen%202017blomster%20fra%20Liv%20Johanne

Marja får blomster fra formannskapsmedlem Liv Johanne Næsheim

I formannskapspets begrunnelse heter det:

Engerdal kommunes kulturpris deles ut til personer eller lag som har gjort en særskilt innsats for kultur- eller samfunnslivet i Engerdal. Det legges til grunn et utvidet kulturbegrep der kultur også omfatter alt som bidrar til at lokalsamfunnet utvikles i en positiv retning.
Årets prisvinner er i aller største grad en person som har gjort en særskilt innsats for kultur- og samfunnslivet i Engerdal.
Tross sin unge alder har Marja Helena Fjellheim Mortensson blitt Engerdals og kanskje Norges fremste formidler av sørsamisk kultur, sang og musikk.
Hun har allerede mottatt flere priser. I 2013 mottok hun Hedmark fylkeskommune sin kulturpris. I 2014 ble hun tildelt prisen «Young Artist of the Year” på den internasjonale urfolksfestivalen “Riddu Riđđu ”. I 2016 ble hun tildelt prisen innenfor tradisjonell joik under Sami Music Award.
I april I år ga Marja ut sitt debut-album, Aarehgïjre (Early spring), produsert av Frode Fjellheim.
Marja Helena Fjellheim Mortensson er en utmerket ambassadør for sørsamisk næring, kultur og språk og hun har en unik evne til å målbære både samisk naturforståelse og viktige samiske samfunnspørsmål.
At språk handler om identitet er uomtvistelig for Marja. «Uten mitt språk er jeg ingenting. Det er mitt hjertespråk, sier Marja. Marja var den første eleven med sørsamisk som førstespråk som gjennomførte grunnskolen i Engerdal og den første som hadde eksamen i språket her.
Å samle inn, ta vare på og benytte de gamle joikene er viktig for Marja og viktig for Engerdal. Det er, som hun sjøl sier, urkraften til den sørsamiske og samiske musikken vi har i dag. Marja er et forbilde for både den eldre og den oppvoksende sørsamiske slekt. Hun komponerer og fremfører også egne sanger og joiker.
Engerdal kommune er utrolig stolte av det Marja Helena Fjellheim Mortensson står for og har fått til.
På dette grunnlag tildeler Engerdal kommune Kulturprisen 2017 til Marja Helena Fjellheim Mortensson.

Kulturprisen%202017%20takkeord%20fra%20Marja

Konsert på EBUS i dag:

Tråante er det samiske navnet på Trondheim. De to samiske artistene Marja Fjellheim Mortensson og Katarina Barruk har begge tilknytning til denne byen der det første samiske landsmøtet ble holdt for 100 år siden. Sammen har de laget en konsert med gammel tradisjonell samisk musikk og moderne musikk, komponert av utøverne selv. Det er ekstra stor stas, siden Marja er tidligere elev hos oss. Konserten ble først hold for 1. - 5. klasse og så for 6. - 10. klasse.

Sist oppdatert: 16.10.2017 14:18:35
Dele innhold