Luskampanje uke 10

lus

Tro det eller ei, det går mot lysere tider. Om kapp med solen pleier hodelusen også å blomstre frem igjen. Folkehelseinstituttet oppfordrer alle barnehagebarn, skolebarn og foresatte til å ta en felles kamp mot hodelusen.
Folkehelseinstituttet oppfordrer alle landets skoler og barnehager til å delta på nasjonale halvårlige aksjoner mot hodelus som arrangeres årlig i uke 10, vi i Engerdal er med. Vi deltar og i helgen 10. og 11. mars, oppfordrer vi alle til å sjekkes for hodelus.​

Vi håper alle  barnehagebarn, skoleelever  i kommunen støtter opp om aksjonen slik at vi i fellesskap kan redusere luseplagen hos i kommunen.

Hvordan sjekke:

Du oppdager hodelus ved å gre håret med en lusekam (kan kjøpes på apotek). Det er viktig at du grer håret i hele dets lengde, og at du starter helt innerst ved hodebunnen. Folkehelseinstituttet anbefaler å gre i vått hår fordi vått hår hemmer lusas bevegelse. Du kan gjerne tilsette balsam for å lette kjemmingen. Tørk kammen med tørkepapir eller håndkle etter hvert drag og se etter lus. Når lusene har tørket, vil de begynne å bevege seg.

Noen foretrekker å gre i tørt hår. Personen som gres bør da stå bøyd over et hvitt håndkle eller lignende, slik at lus som faller ned fra håret oppdages.

Det viktigste tiltaket for å unngå hodelus er å sjekke ofte. Utover aksjonsperioden bør barna sjekkes for hodelus minst én gang i måneden, gjerne én gang i uka.

Se gjerne Folkehelseinstituttets instruksjonsfilm om hodelus-sjekk, som du finner på: www.fhi.no/lus

Behandling:

Det finnes flere alternative behandlinger mot hodelus:

1.Behandle med lusemiddel (kan kjøpes på apotek). NB! Det er viktig å følge pakningsvedlegget nøye. Midler som inneholder virkestoffet dimetikon, har vist seg å ha god effekt.

2.Kjemme håret hyppig (daglig i 14 dager)

3. Klippe håret kortere enn 0,5 cm.

Barn som har hodelus trenger ikke å være hjemme fra skolen eller barnehagen, men behandling bør komme i gang raskest mulig.

Sist oppdatert: 05.03.2018 15:30:11
Dele innhold