Kulturprisen 2017 tildeles Marja Helena Fjellheim Mortensson

Av: Lene Stensaas Rismyhr | Emneord (los) forsiden
Marja%20Helena%20Fjellheim%20Mortensson

​Marja Helena Fjellheim Mortensson

Engerdal kommunes kulturpris deles ut til personer eller lag som har gjort en særskilt innsats for kultur- eller samfunnslivet i Engerdal. Det legges til grunn et utvidet kulturbegrep der kultur også omfatter alt som bidrar til at lokalsamfunnet utvikles i en positiv retning.

​Årets prisvinner er i aller største grad en person som har gjort en særskilt innsats for kultur- og samfunnslivet i Engerdal.

Tross sin unge alder har Marja Helena Fjellheim Mortensson blitt Engerdals og kanskje Norges fremste formidler av sørsamisk kultur, sang og musikk.

Hun har allerede mottatt flere priser. I 2013 mottok hun Hedmark fylkeskommune sin kulturpris. I 2014 ble hun tildelt prisen «Young Artist of the Year” på den internasjonale urfolksfestivalen “Riddu Riđđu ”. I 2016 ble hun tildelt prisen innenfor tradisjonell joik under Sami Music Award.

I april I år ga Marja ut sitt debut-album, Aarehgïjre (Early spring), produsert av Frode Fjellheim.

Marja Helena Fjellheim Mortensson er en utmerket ambassadør for sørsamisk næring, kultur og språk og hun har en unik evne til å målbære både samisk naturforståelse og viktige samiske samfunnspørsmål.

At språk handler om identitet er uomtvistelig for Marja. "Uten mitt språk er jeg ingenting. Det er mitt hjertespråk", sier Marja. Marja var den første eleven med sørsamisk som førstespråk som gjennomførte grunnskolen i Engerdal og den første som hadde eksamen i språket her.

Å samle inn, ta vare på og benytte de gamle joikene er viktig for Marja og viktig for Engerdal. Det er, som hun sjøl sier, urkraften til den sørsamiske og samiske musikken vi har i dag. Marja er et forbilde for både den eldre og den oppvoksende sørsamiske slekt. Hun komponerer og fremfører også egne sanger og joiker.

Engerdal kommune er utrolig stolte av det Marja Helena Fjellheim Mortensson står for og har fått til.

På dette grunnlag tildeler Engerdal kommune Kulturprisen 2017 til Marja Helena Fjellheim Mortensson.

Sist oppdatert: 20.06.2017 15:01:56