Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

​​​​​​​​​​​​​​ Kommunevåpen Logo - Engerdal nasjonalpark Nasjonalparkkomm​une


Stikkord A-Å | RSS | Facebook | Turistinfo​​​​

AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider

Solceller - noe for deg?

Av: Gerd Øverstad Galten | Publisert: 18.06.2015 14:30:21 | Emneord (los) forsiden, Energisparing
solfanger%20hus

​Solenergi er et bærekraftig og billig alternativ til fossile energikilder, og er tilgjengelig overalt. Mange nordmenn synes at vi ikke har mye sol i Norge, men Innlandet har faktisk ikke så mye lavere solinnstråling enn Tyskland. Der utgjorde solkraft nesten 7 % av strømproduksjonen i 2014. I Norge bruker vi solenergi til strøm og til oppvarming (solfangeranlegg).

Når det gjelder solceller, konverteres energien fra solinnstrålingen direkte til elektrisitet. Det eksisterer to type solceller på markedet: Krystallinsk silisium og tynnfilm. Førstnevnte er mest brukt på grunn av høyere effektivitet. Man må vurdere faktorer som anleggets størrelse, vinkel på taket og kvalitetssikring for å få et optimalt anlegg. Det er også viktig å ta med i regnestykket at solcelleanlegg gir veldig lave driftskostnader og krever lite vedlikehold.
 
Med dagens nye, energieffektive boliger (passiv hus, lavenergiboliger), kan solceller bidra til å produsere mer energi enn man bruker. Dette kalles «plussenergibygg» eller «pluss hus». Solceller kan være et interessant alternativ for boligeiere og borettslag som ønsker egenprodusert og miljøvennlig strøm. Hvis vi ser på hele levetiden til et solcellepanel kan prisen på strøm fra solceller konkurrere med å kjøpe strøm fra nettet.
 
Med tanke på den store utviklingen innen elbilmarkedet de siste årene, kan et solcelleanlegg i kombinasjon med effektive batteripakker være en smart løsning for å benytte seg av «gratis» drivstoff til bilen hjemme.
 
Det finnes noen eksempler på solcelleanlegg i vår region, som «Låven» ved Høgskolen i Hedmark på Evenstad. Dette er Norges nesten største solcelleanlegg.
 
Når det gjelder støtteordninger til solcelleanlegg, gir Enova inntil 10 000 kroner pluss 1 250 kroner per kW installert effekt opp til 15 kW.
 
Oslo kommune gir per nå tilskudd opp til 40 % av kostnaden til solcelleanlegg med sin støtteprogram «Oslosola». Et eksempel til etterfølgelse for å skape et bærekraftig og klimavennlig samfunn!
 
Interessant informasjon:
Sist oppdatert: 26.02.2016 11:20:47
Dele innhold